Rak pluća

Rak pluća

Rak pluća
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rak pluća je vodeći uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Najčešće se javlja između 55. i 65. godine života, a zahvaća 1 od 1000 ljudi.
Kategorija: Dišni sustav

Koje će pretrage liječnik napraviti?

Nužan je posjet liječniku ako se pojave sljedeći simptomi: kašalj ili bol u grudima koji ne prestaju, hripanje prilikom udisanja, zaduha, iskašljavanje krvi, promuklost ili oticanje lica i vrata.

Slušanjem šumova u grudima stetoskopom (auskultacija) utvrđuju se trajni lokalizirani hropci. Pregledom ruku mogu se vidjeti proliferativne promjene na vrhovima prstiju. Ako postoje simptomi, liječnik će možda pogledati bronhe pomoću posebnog instrumenta - bronhoskopa - koji se povuče kroz grlo do bronha. Ova pretraga, koju nazivamo bronhoskopija obično se vrši u bolnici. Prije pretrage, bolesniku će biti dan lokalni anestetik (lijek koji uzrokuje gubitak osjećaja u kratkom vremenu) u stražnji dio grla. Može se osjetiti pritisak, ali obično ne i bol. Liječnik može uzeti stanice sa stijenki bronha ili izrezati male dijelova tkiva koje će pogledati mikroskopom da bi vidio postoje li stanice raka. Taj se postupak zove biopsija.

Liječnik također može uzeti iglu da bi uklonio tkivo s mjesta u plućima koja se teško mogu doseći bronhoskopom. Rez se napravi u koži i igla se stavlja između rebara. Ovaj se postupak zove punkcijsko-aspiracijska biopsija. Liječnik će pod mikroskopom pogledati tkivo da bi vidio sadrži li stanice raka. Prije testa daje se lokalni anestetik kako bolesnik ne bi osjetio bol.

Mogućnost izlječenja (prognoza) i odabir liječenja ovise o stadiju raka (zahvaća li samo pluća ili se proširio), spolu i općem zdravstvenom stanju bolesnika.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!