Rak pluća

Rak pluća

Rak pluća
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rak pluća je vodeći uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Najčešće se javlja između 55. i 65. godine života, a zahvaća 1 od 1000 ljudi.
Kategorija: Dišni sustav

Što je rak pluća?

Rak pluća je bolest u kojoj se stanice raka (maligne) nalaze u tkivima pluća. Pluća su par organa u obliku stošca koja zauzimaju veći dio prostora u prsnom košu. Pluća donose kisik u tijelo i preuzimaju ugljik dioksid iz krvi, koji je nusprodukt metabolizma tjelesnih stanica. Cijevi koje se nazivaju bronhiji čine unutrašnji dio pluća. Postoje dvije vrste raka pluća koje se zasnivaju na tome kako stanice izgledaju pod mikroskopom: rak malih stanica i rak velikih stanica.

Stanice raka svakog tipa rastu i šire se na različite načine, te se stoga i različito liječe. Rak velikih stanica pluća obično je povezan s prethodnim pušenjem, pasivnim pušenjem ili nenamjernim izlaganjem.

Općenito, rak malih stanica obično se već proširio do postavljanja dijagnoze i liječi se kemoterapijom i/ili radioterapijom. Rak velikih stanica pluća se ne mora proširiti do postavljanja dijagnoze, te je moguća kirurška resekcija ovog tipa. Metastazirani rak pluća (prošireni rak pluća) može se razviti u skoro svakom dijelu tijela, a uobičajeni organi su mozak, kosti, kralješnička moždina i jetra. Liječenje se zasniva na određivanju vrste stanica raka, te veličini primarnog tumora i opsegu u kojem se proširio na limfne čvorove ili mjesta metastaziranja.

Prognoza (mogućnost izlječenja) i izbor terapije ovisi o stadiju raka (je li zahvatio samo pluća ili se i proširio), veličini tumora, vrsti raka, postoje li simptomi, te o općem zdravstvenom stanju bolesnika.

Tko spada u rizičnu skupinu?

Rak pluća je vodeći uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Najčešće se javlja između 55. i 65. godine života, a zahvaća 1 od 1000 ljudi.

Većina karcinoma pluća (83%) povezana je sa, a vjerojatno i uzrokovana, pušenjem. Broj cigareta dnevno i rana dob u kojoj se počne pušiti povećavaju rizik od raka pluća. Pokazalo se da i pasivno pušenje povećava rizik. Visoke razine zagađenja, radijacije i izloženosti azbestu također mogu povećati rizik. Rizik je povećan i u kuhara i kemičara.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!