Ankyloglossia i utjecaj na dojenje

Ankyloglossia i utjecaj na dojenje

Ankyloglossia i utjecaj na dojenje
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ankyloglossia je prirođena, često nasljedna anomalija jezika kod koje je frenulum linguae kratak, zadebljan ili neelastičan, što dovodi do smanjene pokretljivosti jezika.
Kategorija: Dječje bolesti

Što je ankyloglossia?

Ankyloglossia je prirođena, često nasljedna anomalija jezika kod koje je frenulum linguae kratak, zadebljan ili neelastičan, što dovodi do smanjene pokretljivosti jezika. Ovo stanje može utjecati na dojenje, oralnu higijenu i na razvitak govora. Ovisno o inserciji frenuluma na jezik, odnosno na dno usne šupljine, ankiloglosiju dijelimo na blagu, umjerenu i na jako izraženu.

Učestalost ankiloglosije

Prema literaturnim podacima, učestalost ankiloglosije je između 4.4% i 4.8%, s rasponom od 0.02%-10%. Omjer između muške i ženske djece je 2.6 naprama 1. Djeca sa zadebljanim frenulumom imaju u 75% slučajeva poteškoće s dojenjem. Neki liječnici smatraju da ankiloglosija ne dovodi do značajnih problema, naime većina liječnika nije dovoljno dobro educirana o problematici medicine dojenja i vjerojatno nemaju dovoljno iskustva da bi mogli procijeniti utjecaj ankiloglosije na dojenje.

Tehnika dojenja

Važnost slobodne pokretljivosti jezika tijekom dojenja ustinu je jako velika. Jezik mora moći prelaziti preko desni donje vilice prije kontakta s dojkom kako bi dojku zaštitio. Jezik zatim uvlači bradavicu i areolu u usta te stvara svojevrsni 'kanal' za podržavanje ovog dijela dojke. Vrh jezika se tada diže i pritišće na mliječne kanaliće, iz kojih se mlijeko peristaltičkim pokretima jezika potiskuje prema bradavici. Stražnji dio jezika se potom odmiče te stvara negativni tlak, koji isisava mlijeko u oropharynx. Ukoliko je protruzija i elevacija jezika ograničena, svrsishodno i bezbolno dojenje je gotovo nemoguće.

Dojenče s ankiloglosijom može donekle kompenzirati ovaj problem koristeći čeljust umjesto jezika. Površnim hvatom će zapravo gristi dojku te koristiti usnice za njezino izmuzavanje, a to dovodi do skidanja s dojke, škljocanja i lošeg kontakta s dojkom. U ranim danima galaktopoeze, dok ima obilje mlijeka, dojenče će i ovako vjerojatno primiti dovoljno mlijeka, ali se njegovo stvaranje dugoročno neće održati uslijed nedostatne stimulacije temeljitim pražnjenjima dojke.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!