Spina bifida

Spina bifida

Spina bifida
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Spina bifida (SB) je naziv za rascjep kralježnice, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. Ubraja se u defekte neuralne cijevi.
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija spine bifide

Spina bifida (SB) je naziv za rascjep kralježnice, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. Ubraja se u defekte neuralne cijevi.
SB je obično izoliran poremećaj. Većina znanstvenika vjeruje kako su za njen nastanak potrebni zajednički učinci genetskih i okolišnih čimbenika. Poremećaj se obično pojavljuje tijekom prvih mjeseci trudnoće. Pogađa 0.5 - 1 na 1000 djece.
SB je jedna od najčešćih prirođenih anomalija spojivih sa životom.

Defekti neuralne cijevi

Defekti neuralne cijevi su ozbiljni prirođeni defekti koji uključuju nepotpun razvoj mozga, kralježničke moždine i/ili zaštitnih pokrova ovih organa. Tri su tipa ovih defekata: anencefalija, encefalokela i spina bifida.
Djeca rođena s anencefalijom imaju nerazvijen mozak i nepotpunu lubanju te ih većina ne preživi niti par sati nakon rođenja. Encefalokela nastaje zbog otvora u lubanji kroz koji izlazi moždano tkivo. Većina djece s encefalokelom ne preživi ili su teško retardirana, međutim rana operacija može spasiti određeni broj djece. Spina bifida je rascjep kralježnice. Kralježnička moždina je dio središnjeg živčanog sustava koja se proteže duž leđa i smještena je u kanalu koji oblikuju kralješci. Na taj način ovaj osjetljivi dio našeg tijela ima koštanu zaštitu. SB je prirođeni poremećaj koji nastaje kada jedan ili više kralješaka ne razviju pravilno neuralnu cijev.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!