Ankyloglossia i utjecaj na dojenje

Ankyloglossia i utjecaj na dojenje

Ankyloglossia i utjecaj na dojenje
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ankyloglossia je prirođena, često nasljedna anomalija jezika kod koje je frenulum linguae kratak, zadebljan ili neelastičan, što dovodi do smanjene pokretljivosti jezika.
Kategorija: Dječje bolesti

Liječenje ankiloglosije

Kada kod djeteta s ankiloglosijom postoje značajni problemi s dojenjem, preporučuje se frenulotomija.

To je jednostavan i siguran zahvat kojeg upućeni liječnik može izvesti u svojoj ordinaciji. Do četvrtog mjeseca života nije potreban anestetik. Dijete se odmah po zahvatu podoji, i u velikoj većini slučajeva (70%) trenutačno se primjećuje znatno poboljšanje. U 20% slučajeva do značajnog poboljšanja dolazi u roku od tjedan dana, a kod 10% poboljšanje se ne primijeti. U pravilu, što je dijete mlađe to je učinkovitost veća.

Zanimljiva je povijest frenulotomije. Naime, od 15. do 18. stoljeća primalje su redovito i bez iznimke svoj novorođenčadi pri porodu rezale frenulum svojim noktom (koji su za tu namjenu održavale dugačkim). Tada je nepovoljan utjecaj ankiloglosije na dojenje očito bio dobro poznat, ali uslijed komplikacija koje su nastajale zbog nesterilnih uvjeta, 'popularnost' frenulotomije je opala. U 20. stoljeću, s uvođenjem umjetnog mlijeka, frenulotomija je pala u zaborav, ali s porastom učestalosti dojenja u posljednjem desetljeću, dužni smo ozbiljno razmotriti ovu mogućnost ukoliko za to postoje indikacije.

Ako se frenulotomija mora odgoditi, majkama se može preporučiti sljedeće:

1. masaža frenuluma,
2. stisnuti dojku tako da se djetetova usta potpuno ispune dojkom,
3. naučiti majku izdajati i pohraniti mlijeko,
4. savjetovati hranjenje djeteta izdojenim mlijekom pomoću boce s dugom dudom,
5. obilje bliskog kontakta ("kangaroo care") kako bi se održavalo stvaranje mlijeka te poticao refleks otpuštanja mlijeka i spriječilo odbijanje od dojke.

Zaključak

Najnovije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kao i Američke pedijatrijske akademije ističu da bi novorođena djeca trebala biti hranjena isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih 6 mjeseci života, a zatim majčino mlijeko kao nadohranu davati do druge godine života. Prema tome, izazov i dužnost zdravstvenih djelatnika jest omogućiti i podržavati dojenje što je duže moguće. Ovaj pristup ima brojne kratkoročne i dugoročne prednosti i za majku i za dijete.

Kod djece s poteškoćama pri kontaktu s dojkom kao i kod djece majki s oštećenim ili bolnim bradavicama (a koje su svladale pravilnu tehniku dojenja) treba sumnjati na ankiloglosiju. Roditelje treba zatim uputiti stručnjaku za probleme s dojenjem koji će, u dogovoru s roditeljima, procijeniti je li frenulotomija indicirana.

www.roda.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!