Krup

Krup

Krup
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Krup obično nastaje kod male djece do 4 godine života, koja su osjetljiva jer su njihovi dišni putevi (bronhiji) uski i kad se upale, začepe se od sluzi - često zbog virusa obične prehlade ili upale kao što je bronhitis. U rijetkim slučajevima, krup može biti posljedica udahnutoga stranog tijela.
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija krupa

Krup je ime za zvuk koji nastaje kad se zrak udahne kroz stisnut dušnik uzduž upaljenih glasnica.

Krup obično nastaje kod male djece do 4 godine života, koja su osjetljiva jer su njihovi dišni putevi (bronhiji) uski i kad se upale, začepe se od sluzi - često zbog virusa obične prehlade ili upale kao što je bronhitis. U rijetkim slučajevima, krup može biti posljedica udahnutoga stranog tijela. Kod starije djece ta je bolest manje opasna i poznata kao laringitis. Prvi napadaj krupa može doći naglo, obično noću, i trajati nekoliko sati. Dijete će promuklo kašljati i otežano disati.

Ako dijete ima snažan napadaj krupa, moglo bi doći do problema s disanjem. Takav se slučaj treba smatrati hitnim.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!