Reyev sindrom

Reyev sindrom

Reyev sindrom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Reyev sindrom je bolest u djetinjstvu pri kojoj dijete naglo dobije vrućicu i počne povraćati. Tjelesna reakcija na bolest uzrokuje upalu mozga, tako da vaše dijete može postati delirantno, izgubiti svijest i pasti u komu. Uzrok Reyeva sindroma tek se počinje otkrivati: virus ili neki drugi otrovni agens ošteti stanice u raznim dijelovima tijela.
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija Reyevog sindroma

Reyev sindrom obično se pojavljuje nekoliko dana nakon što je dijete imalo vodene kozice ili gripu, a posebice ako se za ublažavanje simptoma ili snižavanje temperature koristio aspirin.

Reyev sindrom je bolest u djetinjstvu pri kojoj dijete naglo dobije vrućicu i počne povraćati. Tjelesna reakcija na bolest uzrokuje upalu mozga, tako da vaše dijete može postati delirantno, izgubiti svijest i pasti u komu. Uzrok Reyeva sindroma tek se počinje otkrivati: virus ili neki drugi otrovni agens ošteti stanice u raznim dijelovima tijela. Međutim, čini se da su na tu bolest osjetljiva samo neka djeca. Smatra se da ta osjetljivost može biti povezana s nesposobnošću tijela da se nosi s određenim kemijskim tvarima, posebice s masnoćama. Reyev sindrom vrlo je opasan i može završiti smrću ukoliko se brzo ne prepozna. Na svu sreću, rijedak je.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!