Addisonova bolest

Addisonova bolest

Addisonova bolest
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Addisonova bolest je poremećaj pri kojemu nadbubrežne žlijezde luče premalo hormona. Manjak tih hormona (kortikosteroida) često je uzrokovan autoimunim poremećajem koji oštećuje žlijezdu.
Kategorija: Hormoni

Liječenje Addisonove bolesti i lijekovi

Svi oblici liječenja Addisonove bolesti uključuju hormonsku nadomjesnu terapiju kako bi se ispravile razine steroidnih hormona koje vaše tijelo ne proizvodi.

Neke opcije za liječenje Addisonove bolesti su:

Oralni kortikosteroidi

Hidrokortizon, prednison ili kortizon acetat mogu se upotrijebiti kao zamjena za kortizol. Liječnik može propisati fludrokortizon kao zamjenu za aldosteron.

Injekcije kortikosteroida

Ako ste bolesni, povraćate i ne možete zadržati oralne lijekove, možda će vam biti potrebne injekcije.

Preporučuje se velika količina natrija, posebno tijekom fizičke aktivnosti, kada je vruće ili ako imate gastrointestinalne probleme, kao što je proljev. Liječnik će također predložiti privremeno povećanje doze ako se suočavate sa stresnim situacijama, kao što je operacija, infekcija ili manja bolest.

Addisonianova kriza

Addisonianova kriza je životno ugrožavajuća situacija koja rezultira niskim krvnim tlakom, niskim razinama šećera u krvi i visokom razinom kalija u krvi. Ova situacija zahtijeva hitnu medicinsku skrb.

Liječenje obično uključuje intravenske injekcije:

  • hidrokortizona
  • slane otopine
  • šećera (dekstroze)

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!