Addisonova bolest

Addisonova bolest

Addisonova bolest
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Addisonova bolest je poremećaj pri kojemu nadbubrežne žlijezde luče premalo hormona. Manjak tih hormona (kortikosteroida) često je uzrokovan autoimunim poremećajem koji oštećuje žlijezdu.
Kategorija: Hormoni

Uzroci Addisonove bolesti

Addisonova bolest uzrokuje oštećenje nadbubrežnih žlijezda, što dovodi do nedovoljne količine hormona kortizola i, često, aldosterona. Ove žlijezde nalaze se odmah iznad bubrega. Kao dio vašeg endokrinog sustava, proizvode hormone koji daju upute gotovo svakom organu i tkivu u vašem tijelu.

Nadbubrežna žlijezda se sastoji od dva dijela. Unutrašnjost (medula) proizvodi hormone poput adrenalina. Vanjski sloj (korteks) proizvodi skupinu hormona koji se nazivaju kortikosteroidi, koji uključuju glukokortikoide, mineralokortikoide i muške spolne hormone (androgene).

Neki od hormona koje proizvodi korteks su bitni za život - glukokortikoidi i mineralokortikoidi.

  • Glukokortikoidi - hormoni koji uključuju kortizol, utječu na sposobnost tijela da pretvori hranu u energiju, igraju ulogu u upalnom odgovoru imunološkog sustava i pomažu tijelu da odgovori na stres.
  • Mineralokortikoidi - uključuju aldosteron i održavaju ravnotežu natrija i kalija kako bi krvni tlak bio normalan.
  • Androgeni - muški spolni hormoni koje, u maloj količini, proizvode nadbubrežne žlijezde kod muškaraca i žena, uzrokuju seksualni razvoj kod muškaraca i utječu na mišićnu masu, libido i osjećaj dobrobiti kod muškaraca i žena.

Primarna insuficijencija nadbubrežnih žlijezda

Addisonova bolest javlja se kada je korteks oštećen i ne proizvodi hormone u odgovarajućim količinama.

Nemogućnost nadbubrežnih žlijezda da proizvedu adrenokortikalne hormone najčešće je posljedica autoimune bolest. Zbog nepoznatih razloga, imunološki sustav gleda na korteks nadbubrežne žlijezde kao na nešto što treba napasti i uništiti.

Ostali uzroci zatajenja nadbubrežnih žlijezda mogu biti:

  • tuberkuloza
  • druge infekcije nadbubrežnih žlijezda
  • širenje raka na nadbubrežne žlijezde
  • krvarenje u nadbubrežne žlijezde, što može biti bez prethodnih simptoma.

Sekundarna insuficijencija nadbubrežnih žlijezda

Adrenalna insuficijencija može se pojaviti ako je hipofiza bolesna. Hipofiza stvara hormon pod nazivom adrenokortikotropni hormon (ACTH), koji stimulira nadbubrežne kortekse da proizvode hormone.

Neadekvatna produkcija ACTH-a može dovesti do nedovoljne proizvodnje hormona koji se normalno proizvode u nadbubrežnim žlijezdama, iako nadbubrežne žlijezde nisu oštećene. Liječnici to stanje nazivaju sekundarnom nadbubrežnom insuficijencijom.

Drugi češći uzrok sekundarne adrenalne insuficijencije javlja se kada osobe koje uzimaju kortikosteroide za liječenje kroničnih stanja, poput astme ili artritisa, naglo prestanu uzimati kortikosteroide.

Addisonianova kriza

Ako se Addisonova bolest ne liječi, dodatna kriza može biti izazvana fizičkim stresom, kao što je ozljeda, infekcija ili bolest.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!