Smiju li se zobene pahuljice jesti sirove ili ih uvijek treba prokuhati?

Smiju li se zobene pahuljice jesti sirove ili ih uvijek treba prokuhati?

Smiju li se zobene pahuljice jesti sirove ili ih uvijek treba prokuhati?
  • Objavljeno: Utorak, 25.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zobene pahuljice postale su mnogima omiljena hrana za doručak jer ne zahtijevaju previše truda, a mogu se konzumirati u više oblika. Ova sitna žitarica sadrži proteine i ugljikohidrate, stoga je savršena za one koji žele ostati u formi, a pritom imati zdrav i kvalitetan prvi obrok u danu. Mogu se staviti u kolače i proteinske palačinke, smoothije, s vodom ili mlijekom. No, smiju li se zobene pahuljice uopće jesti sirove?

Razlika između valjane i brze zobi

Neke namirnice, poput brašna, mogu biti opasne ako se jedu sirove, što nije slučaj sa zobenim pahuljicama. Postoji nekoliko oblika zobi, ali valjana zob jedna je od popularnijih sorti. Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove, valjana zob su zobene pahuljice kuhane na pari, a potom rezane, valjane i ljuštene - u obliku pahuljica. S druge strane, brza zob je valjana, koja je prethodno prošla dodatnu obradu, kako bi se mogla prije skuhati i biti spremna za konzumaciju u kratkom roku, prenosi Eat This, Not That.

Potrebno je samo nekoliko minuta na pari, dok zob ne postane kašasta struktura. Kuhanje zobi na pari pomaže smanjiti rizik od prisutnosti patogenih mikroorganizama i čini je sigurnom za jesti sirovu. Zbog toga su zobene pahuljice preko noći ili recepti koji koriste sirovu valjanu ili instant zob sigurne za jelo.

Treba li se zob uvijek kuhati?

Ipak, zob se može konzumirati bez prethodnog kuhanja, kao kada želite napraviti kolačiće bez pečenja, poput proteinskih čokoladnih kuglica. Međutim, neki ljudi imaju osjetljiviji probavni trakt, pa ako prvi put probate sirovu zob, polako je uvodite u prehranu i pijte tekućinu.

Recept 'overnight oats' ili 'zobene preko noći', metoda je pripreme zobenih pahuljica bez kuhanja. Umjesto da se prokuhaju, potrebno ih je natopiti mlijekom, što zobi omogućuje da upije tekućinu i na taj način dobije meku, kašastu strukturu. Iako je korištenje sirove zobi za pripremu zobi za noćenje sigurno, morate imati na umu da se mora čuvati u hladnjaku. Ujutro ćete ih začiniti po želji i dodati banane, jagode ili dugo voće.

Kako pravilno čuvati zob?

Vlažni ugljikohidrati stvaraju okruženje za rast bakterija, a najbolji način da smanjite bilo kakav rast bakterija i očuvate svoju noćnu zob na sigurnom je da je držite u hladnjaku te ne ostavljate na radnoj površini preko noći. Kako bi vaša sirova zob ostala što svježija, važno ju je pravilno skladištiti. Nekoliko načina za to, koje preporučuje Michigan State University, uključuju:

  • Čuvajte neotvorenu suhu zobenu kašu na hladnom i suhom mjestu-
  • Otvorenu zob čuvajte u originalnom spremniku s poklopcem koji čvrsto prianja. Prekrite plastičnom vrećicom koja se može zatvoriti ili stavite u plastičnu ili staklenu posudu. Otvorenu zob treba iskoristiti unutar godinu dana.
  • Čuvajte suhu sirovu zob u vrećici za zamrzavanje u zamrzivaču do godinu dana.

Datumi "najbolje do" ili "najbolje upotrijebiti do" prijedlozi su kvalitete koje proizvođači hrane stavljaju na pakiranje. Zob je i nakon tog datuma sigurna za jelo. Međutim, ako zob dobije čudan okus ili miris, odmah je bacite.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije