Hepatitis A

Hepatitis A

Hepatitis A
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Virusni hepatitis A relativno je bezazlena bolest i mnogi ga nazivaju po najočitijem simptomu - žutica. Ta bolest prljavih ruku javlja se posvuda u svijetu, a prenosi se hranom ili vodom koja je bila u dodiru sa zaraženim izmetom. Najčešći je u djece i mladih osoba.
Kategorija: Infekcije

Detaljno objašnjenje

Virus hepatitisa A (HAV) je RNK virus koji pripada porodici Picorna virusa, bez ovojnice, veličine 27nm, otporan na toplinu, kiselinu i eter; prvotno je klasificiran kao enterovirus tipa 72, a sada je klasificiran unutar roda heparnavirusa, porodica Picorna virusa. Njegov virion sadrži četiri kapsidna polipeptida označena od VP1 do VP4, koji su nastali cijepanjem posttranslacijski iz poliproteinskog produkta od 7500-nukleotidnog genoma. Inaktivacija virusne aktivnosti može se postići kuhanjem na točki vrenja 1 minutu, kontaktom s formaldehidom i klorom ili ultraljubičastim zračenjem.

Unatoč varijaciji nukleotidnog niza od 20 % medu izolatima HAV, svi sojevi ovog virusa do danas identificirani imunološki su nerazlučivi i pripadaju jednom serotipu. Vrijeme inkubacije hepatitisa A je otprilike 4 tjedna. Njegova replikacija je ograničena na jetru, a virus se nalazi u jetri, žuči, stolici i krvi tijekom kasnog inkubacijskog razdoblja i akutne preikterične faze bolesti. Jednom kad žutica postane očita, unatoč perzistenciji virusa u je tri dolazi do naglog smanjenja virusa u stolici, nema više viremije, te naglo opada i infektivnost. Za razliku od drugih virusa hepatitisa, virus hepatitisa A će se replicirati u kulturi tkiva, ali slabo u usporedbi s drugim Picorna virusima.

Antitijela na HAV (anti-HAV) mogu se otkriti tijekom akutne bolesti kada je povišena aktivnost serumske aminotransferaze, dok još postoji rasijavanje HAV stolicom. U ovom ranom odgovoru antitijelima dominira IgM razred i to traje nekoliko, a samo rijetko 6 do 12 mjeseci. Međutim, tijekom rekonvalescencije, dominantno antitijelo postaje anti-HAV, IgG razreda. Zato se dijagnoza hepatitisa A postavlja tijekom akutne bolesti dokazivanjem visokog titra anti-HAV, IgM razreda. Prateći akutnu bolest, anti-HAV, IgG razreda ostaje detektabilan zauvijek, a bolesnici sa serumskim anti-HAV su imuni na ponovnu infekciju. Doista, aktivnost neutralizirajućim antitijelima javlja se usporedno s pojavom anti-HAV, a IgG anti-HAV koji se nalazi u imunoglobulinu, čini zaštitu protiv HAV infekcije.

www.hepatos.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!