Hepatitis B

Hepatitis B

Hepatitis B
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Za razliku od ostalih spolno prenosivih bolesti, kod kojih su simptomi uglavnom ograničeni na genitalni sustav, Hepatitis B je bolest koja zahvaća prije svega jetru i označava difuznu upalu jetre izazvanu Hepatitis B virusom - HBV. Spada u najčešće infektivne bolesti, a računa se da je širom svijeta prisutno oko 300 milijuna kroničnih nositelja HBV.
Kategorija: Infekcije

Simptomi hepatitisa B

Vrijeme inkubacije iznosi 50 - 150, u prosjeku 90 dana. Najčešće se javljaju gubitak apetita, osjećaj slabosti i jakog umora, glavobolja, mučnina, povraćanje, rjeđe osip ili bolovi u zglobovima, a tek kasnije nakon 3 - 10 dana žuta boja kože i bjeloočnica (žutica) i tamno obojeni urin. S izbijanjem žutice, obično počinju popuštati drugi simptomi. Žutica je najintenzivnija nakon 1 - 2 tjedna, potom počinje faza ozdravljenja koja traje daljnjih 2 - 4 tjedna. Intenzitet, kao i trajanje tegoba ovise o imunološkom statusu osobe, kao i o još nepoznatim odnosima između virusa i domaćina, zbog čega bolest pokatkad liči na lakšu gripalnu infekciju, a pokatkad ima smrtonosni ishod. Dijagnoza se postavlja na osnovu simptomatologije, kliničkog i laboratorijskih nalaza.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!