Hepatitis B

Hepatitis B

Hepatitis B
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Za razliku od ostalih spolno prenosivih bolesti, kod kojih su simptomi uglavnom ograničeni na genitalni sustav, Hepatitis B je bolest koja zahvaća prije svega jetru i označava difuznu upalu jetre izazvanu Hepatitis B virusom - HBV. Spada u najčešće infektivne bolesti, a računa se da je širom svijeta prisutno oko 300 milijuna kroničnih nositelja HBV.
Kategorija: Infekcije

Liječenje hepatitisa B

U većini slučajeva nije potrebno specijalno liječenje, a specifični lijek protiv hepatitisa B ne postoji. Stoga se cijepljenje protiv hepatitisa B (Engerix A) preporučuje svim osobama koje imaju povećani rizik, primjerice zdravstvenom osoblju. Prevencija bolesti se sastoji u davanju kombinacije imunoglobulina (Hepatitis B-imunoglobulin) i cjepiva unutar 14 dana od ekspozicije. Trudnoća nije kontraindikacija za davanje cjepiva i imunoglobulina, a djeca majki koje su HBs-Ag i HBe-Ag pozitivne ili samo HBs-Ag pozitivne, dobivaju odmah po porodu i pasivnu i aktivnu zaštitu: imunoglobulin i cjepivo (HB-Vax K, Engerix K). U liječenju kroničnih formi hepatitisa B, ovisno o nizu kriterija, primjenjuje se interferonska terapija: interferon alfa 2b (Intron A) u visokim dozama koja u 10 - 30% odabranih slučajeva vodi do trajne eliminacije virusa. Noviji terapeutski pokušaji sastoje se u kombinaciji interferona i famciklovira (Famvir), odnosno lamivudina (Epivir). Kod fulminantnih oblika ne preostaje ništa drugo osim transplantacije jetre.

Alternativne mogućnosti

Ukoliko nema dodatnih komplikacija kod hepatitisa B, stroga jetrena dijeta, strogo mirovanje i strogo ograničavanje tjelesne aktivnosti nemaju dokazanu prednost u liječenju. Ipak se u prehrani preporučuje smanjenje unosa masnoća, osobito životinjskog porijekla, šećera i proteina, te povećanje unosa biljnih vlakana (Fiber Supplement) u prehrani. Za izbjegavati su i druge namirnice životinjskog porijekla, kofein, kola, čokolada, neke vrste čajeva, mineralna voda, brza hrana, zaslađeni voćni sokovi, umjetni zaslađivači i rafinirani šećeri. S druge strane preporučuje se unos cjelovitih žitarica, smeđe riže, integralne i graham tjestenine, tunjevine, povrća, svih vrsta mahunarki i graha, većine prirodnih sokova, svježeg voća, produkata soje, maslinovog ulja. Najbolje povrće za jetru su mrkva i cikla koje sadrže obilje beta-karotena, drugih karotenoida i flavonoida koji daju boju ovom povrću, a spadaju u antioksidativne tvari (Caroteinid Complex, Flavonoid Complex). Od značaja može biti i maslačak s visokim sadržajem lecitina koji potpomaže metabolizam masnih tvari u jetri i snižava razinu endogenog kolesterola.

Ne preporučuju se obilni obroci, radije 4 manja obroka, pri čemu bi zadnji obrok trebao biti barem 5 sati prije odlaska u krevet. Promjene u prehrani je potrebno postupno provoditi, korak po korak. Sasvim je zabranjena uporaba alkohola, kao i drugih lijekova. U stimulaciji imunološkog odgovora značajnu ulogu igraju redukcija stresa, pravilan raspored dnevne aktivnosti i dnevnog odmora - ugodna dnevna rutina. Konstantno povoljan stimulirajući učinak na imunološki sustav pokazuju i preparati ehinaceje (Echinacea purpurea), koja potiče aktivaciju T-limfocita. Svakako je potrebno upozoriti partnera, kao i razjasniti njegov HBV status, odnosno poduzeti preventivno cijepljenje. Do tada se savjetuje zaštićeni spolni odnos.

www.poliklinika-harni.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!