Toksoplazmoza

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toksoplazmoza je infektivna bolest koja u odraslih može uzrokovati vrućicu, encefalomijelitis, kožne erupcije, bolove u zglobovima i mišićima, itd.
Kategorija: Infekcije

Kako se toksoplazmoza širi

Toxoplasma gondii je parazit mačke i drugih životinja iz skupine mačaka. U stanicama intestinalnog epitela mačke, ovaj protozoon se aktivno reproducira i stvara oociste. Oociste bivaju eliminirane s fecesom na tlo na kojem od svake nastaju četiri nova organizma u roku od 1 - 5 dana ovisno o okolišnim uvjetima, temperaturi i vlažnosti. Ingestija oocista od strane sisavaca koji nisu mačke ili ptica ima za posljedicu difuznu infekciju tkiva domaćina preko reprodukcije parazita.

Nakon perioda brze reprodukcije, paraziti se nakupljaju u cistama unutar kojih brzina reprodukcije pada. Prvenstveno putem ingestije sirova mesa ili slabo pečenog mesa inficiranih životinja, ciste stižu u probavni kanal čovjeka gdje pucaju. Oslobođeni paraziti ostaju u intestinalnom epitelu kroz kratak vremenski period da bi se zatim diseminirali u mnogim tkivima organizma, u čijim stanicama se aktivno reproduciraju. Ako se infekcija dogodi u trudnoći, parazit može inficirati fetus i stvoriti lezije posebno u području moždanog tkiva, žilnice i mrežnice (korioretinitis). Kada su lezije proširene, može se dogoditi smrt fetusa u uterusu.

Učestalost toksoplazmoze​

Infekcija Toxoplasmom gondii je vrlo uobičajena, kako kod životinja tako i kod čovjeka, ali je incidencija svakako vrlo varijabilna od regije do regije povezano s brojnim ambijentalnim i socio-ekonomskim čimbenicima. Dovoljno je pomisliti da u zemljama s najvećim dohotkom, u kojima se prehrana mačaka temelji na upakiranim proizvodima koji nisu inficirani, a podloge od sterilnih materijala se mijenjaju svaki dan, te životinje nisu onaj rezervoar parazita koji inače čine u siromašnijim područjima. Dobro je podsjetiti da iako je mačka svakako važan izvor infekcije toksoplazmom, u različitim područjima se ta infekcija događala čak i bez prisutnosti te životinje. Ipak, misli se da 1% odraslih osoba ima barem jednu priliku godišnje da budu inficirane, zbog čega je iznad 35 - 40 godina ne manje od 40% populacije bilo inficirano, sa stopom od jedne infekcije na svakih 500 - 1000 trudnoća.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!