Toksoplazmoza

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toksoplazmoza je infektivna bolest koja u odraslih može uzrokovati vrućicu, encefalomijelitis, kožne erupcije, bolove u zglobovima i mišićima, itd.
Kategorija: Infekcije

Terapija toksoplazmoze

Farmakološki tretman toksoplazmoze je povjeren udruženoj primjeni 2 lijeka oralnim putem: pirimetamin u dozi od 75 mg kroz 1 - 3 dana i zatim 25 mg kroz 4 tjedna, i sulfadiazin u dozi od 1 g svakih 6 sati kroz isti broj dana. Kako je prvi lijek vrlo toksičan, u slučaju da bi bilo potrebno više ciklusa terapije, između dva ciklusa treba proći više tjedana.

Prevencija toksoplazmoze​

Prevencija toksoplazmoze može se postići putem vrlo jednostavnih procedura. Prije svega je dobro izbjegavati jesti sirovo ili slabo pečeno meso, posebno u trudnoći. Na drugom mjestu, kako su mačke najviše odgovorne za širenje bolesti, te kako je oocistama potrebno 1 - 5 dana da stvore nove parazite, s jedne strane je dobro izbjegavati bavljenje tim životinjama, a s druge strane zakopati ili svakodnevno eliminirati u odvodne kanale sadržaj njihovih podloga. Ako u tijeku trudnoće postoji mogućnost dijagnosticiranja toksoplazmoze nastupile nakon začeća, potrebno je dotičnu ženu informirati da postoji vjerojatnost od 1 prema 4 da je i fetus podvrgnut infekciji, te vjerojatnost 1 prema 6 da će pri rođenju biti prisutne jasno vidljive anomalije.

www.plivamed.net

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!