Uši

Uši

Uši
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ako primijetite da se dijete češe intenzivnije nego što je to uobičajeno, da su se pri korijenu dlake ugnijezdile sjajne bijele gnjide koje su čvrsto pričvršćene i teško se skidaju... eto problema zvanog "uši".
Kategorija: Koža

Prevencija ušiju

Najbolja prevencija protiv ušljivosti je rano otkrivanje gnjida. Redovito treba pregledati sve ukućane - i mlađe i one starije - i odmah reagirati.

Što ako ipak...

Ako je vaše dijete ipak negdje "pokupilo" uši (što nije teško u sredinama kao što su jaslice, vrtići, škole, igraonice...), evo savjeta kako ih se riješiti:

- najbolje bi bilo ošišati se (ako je moguće, do kože),
- kosu treba prati za to namijenjenim šamponima i losionima, pridržavajući se priloženih uputa (to su sredstva koja u sebi sadrže insekticide - permetrin),
- nakon pranja i sušenja, kosu je potrebno temeljito iščešljati što gušćim češljem, kako bi se odstranile gnjide (postupak treba ponoviti i nakon tjedan dana),
- osim šampona na bazi permetrina, vlasište se može tretirati i prahom za suzbijanje ušljivosti (ima istu insekticidnu bazu) - prah treba pustiti da djeluje preko noći, a onda dobro iščešljati, kao nakon tretmana šamponom,
- svu odjeću i posteljinu treba oprati na što višoj temperaturi.

Savjet

Trebate znati da šampon protiv ušiju ne ubija i ne odstranjuje gnjide. Ako ga budete koristili, nema potrebe da pretjerujete s količinom - više šampona ne znači i manje ušiju. Ne smijete ga primjenjivati kod djece mlađe od četiri godine. Nakon istrebljenja, vlasište treba redovito pregledavati i neprestano koristiti gusti češalj za iščešljavanje preostalih gnjida.

www.roda.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!