Anemija

Anemija

Anemija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Postoje brojni mogući uzroci anemija, od gubitka krvi uzrokovanog traumom, oslabljene proizvodnje eritrocita ili pojačane razgradnje odnosno hemolize eritrocita. Najčešći oblik anemije jest sideropenična anemija nastala zbog manjka željeza.

Dijagnosticiranje anemije

Dijagnoza anemija se postavlja prvnstveno na temelju vrijednosti željeza u krvi, feritina kao pokazatelja skladištenja željeza u organizmu te kapaciteta vezanja željeza (UIBC i TIBC).

Za anemiju sideropenčne anemije karakteristično je nisko željezo u serumu, nizak feritin te visoki TIBC i UIBC. Nasuprot tome kod anemije kronične bolesti željezo u krvi je nisko, TIBC i UIBC su niski , a feritin je visok.

www.cardionet.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!