Karcinom bubrežnih stanica

Karcinom bubrežnih stanica

Karcinom bubrežnih stanica
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Karcinom bubrega je stanje kod kojeg se jedan ili više zloćudnih tumora (izraslina) razvije u jednom ili oba bubrega. S vremenom se zloćudne stanice umnožavaju i mogu zahvatiti okolna tkiva. U kasnom stadiju karcinom bubrega se može proširiti po tijelu (metastazirati) te uzrokovati rast zloćudnih bubrežnih stanica u drugim organima.
Kategorija: Maligne bolesti

Liječenje karcinoma bubrežnih stanica i lijekovi

Budući karcinom bubrežnih stanica često ne daje simptome sve dok se bolest ne raširi i dospije u kasne stadije terapija sa svrhom potpunog izlječenja obično nije realna mogućnost. Lijekovi se preporučuju pacijentima u kasnim stadijima bolesti te nakon povratka simptoma karcinoma nakon kirurškog liječenja.

Imunoterapija je trenutno najučinkovitiji oblik liječenja lijekovima za karcinom bubrega. Imunološki sustav obuhvaća niz složenih mehanizama koji pomažu organizmu u borbi protiv štetnih utjecaja. Imunološki sustav agresivno se bori protiv stranih tvari. Karcinom bubrega se prepoznaje kao strana tvar u organizmu i zbog toga je osjetljiv na imunoterapiju. Neki od ovih lijekova potiču opći rad imunološkog sustava, a drugi su selektivniji i ciljaju karcinomske stanice. Prije početka imunoterapije nekim je pacijentima korisno uraditi kirurški zahvat smanjenja tumorske mase jer to poboljšava vjerojatnost dobrog odgovora na ovaj tip lijekova.

Interleukin-2 (IL-2). je najaktivniji imunoterapijski lijek za liječenje karcinoma bubrežnih stanica. Može se primijeniti injiciranjem pod kožu (niskodozna terapija) ili u venu (visokodozna terapija), povremeno ili odjednom kao bolus injekcija. Može se dati kao trajno liječenje tijekom određenog perioda. Visokodozni bolus IL-2 trenutno se smatra standardnim oblikom liječenja. Nuspojave IL-2 mogu biti ozbiljne i pacijenti se moraju stalno pratiti tijekom ovog oblika liječenja. Nuspojave uključuju simptome nalik gripi (bolovi u mišićima i zglobovima, vrućica, tresavica, zimica), mučninu, povraćanje, proljev, nizak krvni tlak, nedostatak zraka, zbunjenost, osip na koži i smanjenje broja trombocita. Dodatni lijekovi ili jednostavne intervencije mogu smanjiti štetan utjecaj interleukina i ublažiti simptome. Ponekad su nuspojave toliko ozbiljne da je potrebno promijeniti dozu lijeka ili prekinuti ovu terapiju.
Zbog mogućnosti nuspojava postoje različiti protokoli doziranja interleukina-2 ili kombinacije s drugim imunoaktivnim lijekovima (npr. interferon).

Transplantacija koštane srži - intravenska infuzija koštane srži od osobe s podudarnim tkivom je drugi oblik imunoterapije koji može pomoći odabranim pacijentima. Tijelo pacijenta prepoznaje tu koštanu srž kao strano tijelo i pokreče imunološku reakciju za obranu. Ista imunološka reakcija može pomoći u uništenju karcinomskih stanica bubrega.

Kemoterapija je naziv za lijekove protiv tumora. Karcinom bubrežnih stanica se smatra otpornim na kemoterapiju. Određene novije kombinacije lijekova pokazale su se djelomično uspješne za metastatsku bolest, ali je odgovor uglavnom bio kratak, a prosječno preživljenje godinu dana.


Talidomid i anti-VEGF antitijela
Budući je kemoterapija uglavnom neučinkovita istražuju se drugi pristupi liječenju. Budući karcinom bubrežnih stanica ima mnogo krvnih žila u liječenju se pokušavaju upotrebljavati sredstva koja sprječavaju rast krvnih žila (antiangiogeni učinak).

Talidomid je imunomodulatorni lijek koji ima takvu aktivnost te se istražuje njegova učinkovitost kod ove bolesti. Dosadašnjim istraživanjima je zadovoljavajući ishod postignut u 6% pacijenata. Drugi antiangiogeni lijek je bevacizumab, monoklonsko protutijelo usmjereno protiv čimbenika rasta krvnih endotelnih stanica (VEGF - vascular endothelial growth factor). Djelomičan odgovor zamijećen je kod 8% bolesnika.
Iako ovim terapijskim pokušajima nije često zabilježeno povlačenje karcinoma, ti lijekovi predstavljaju potencijalnu ciljanu terapiju za dugotrajnu stabilizaciju bolesti.

CCI-779

Potencijalno aktivan lijek za liječenje KBC s novim mehanizmom djelovanja je CCI-779, esterski analog imunosupresivnog lijeka rapamicina. I rapamicin i CCI-779 sprječavaju djelovanje kinaze mTOR (mammalian target of rapamycin), enzima uključenog u regulaciju brojnih proteina važnih za regulaciju umnožavanja stanice. Blokiranje ovog enzima rapamicinom ili s CCI-779 zaustavlja rast karcinomskih stanica u pretkliničkim modelima bolesti. Stoga je provedeno istraživanje na pacijentima s tri različite doze lijeka. 5% bolesnika je pokazalo djelomičan odgovor, a 74% pacijenata djelomičan ili slab odgovor i stabilnu bolest. Nije bilo razlike u odgovoru na različite doze. Period bez napredovanja bolesti iznosio je 6.1 mjeseci, a ukupno preživljenje 15 mjeseci. CCI-779 su pacijenti dobro podnosili, a nuspojave su uključivale osip, upalu sluznica, mršavljenje, mučninu i akne. Istraživanje ohrabruje uporabu ovog lijeka za dugotrajnu stabilizaciju bolesti.

Terapijska embolizacija

Karcinom bubrežnih stanica često krvari jer ima obilnu krvnu opskrbu. Embolizacija je postupak kojim se zatvaraju neke od karcinomskih krvnih žila i može se uraditi kod bolesnika s uznapredovanim karcinomom. Tijekom ovog zahvata u izabrane krvne žile se uštrcava tvar nalik gelu koja blokira krvni protok. Embolizacija se koristi i za smanjenje rizika od krvarenja tijekom kirurškog odstranjenja bubrega kod pacijenata s velikim karcinomom. Također se koristi za kontroliranje simptoma kao što su bol i krvarenje u pacijenata koji nisu kandidati za kirurški zahvat ili imaju metastaze.

Zračenje

Tumori koji su metastazirali često uzrokuju bolove. Iako se nekim pacijentima može pomoći kirurškim zahvatom većina nisu kandidati za zahvat. Zračenjem se mogu olakšati bolovi i smanjiti veličina metastaza i njihovih posljedica.

Liječenje simptoma karcinoma bubrežnih stanica

Osim liječenja osnovne velika pozornost posvećuje se ublažavanju simptoma kako bi se poboljšala kvaliteta života bolesnika. Bolovi se liječe analgeticima. Krvni ugrušci se ponekad razviju u mokraćnom sustavu i uzrokuju grčevite bolove što se olakšava uzimanjem tekućine i pomagala (stent) koja drže mokraćne putove prohodnima i olakšavaju prolaz ugrušcima.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!