Karcinom bubrežnih stanica

Karcinom bubrežnih stanica

Karcinom bubrežnih stanica
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Karcinom bubrega je stanje kod kojeg se jedan ili više zloćudnih tumora (izraslina) razvije u jednom ili oba bubrega. S vremenom se zloćudne stanice umnožavaju i mogu zahvatiti okolna tkiva. U kasnom stadiju karcinom bubrega se može proširiti po tijelu (metastazirati) te uzrokovati rast zloćudnih bubrežnih stanica u drugim organima.
Kategorija: Maligne bolesti

Simptomi karcinoma bubrežnih stanica

˝Klasični˝ simptomi su krv u mokraći (hematurija), čudna boja mokraće (tamna ili kao hrđa), mukla bol u donjem dijelu leđa ispod donjih rebara, trbuhu, slabinama i masa u trbuhu. Međutim, mnogi karcinomi ne izazivaju bol i često pacijenti nemaju simptoma sve dok bolest ne uznapreduje. Većini pacijenata se KBC dijagnosticira prilikom rendgenskih snimanja, ultrazvuka ili CT-a učinjenih zbog drugih razloga. Lokalni rast tumora može izazvati još neke simptome, ovisno o pogođenosti ostalih organa. Npr, ako se tumor proširi u donju šuplju venu (vena cava inferior) može nastati poremećaj funkcije jetre, nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, povećanje trbuha, oticanje mošnje (varikokela) ili ugrušci u plućima. Karcinom može metastazirati u druge organe i izazvati dodatne simptome. KBC najčešće metastazira u okolne limfne žlijezde, pluća, kosti, jetru, mozak, nadbubrežnu žlijezdu i suprotni bubreg. Simptomi proširene bolesti razlikuju se prema organu koji je zahvaćen, a uključuju povećane limfne čvorove, kašalj, nedostatak zraka, bolove u kostima i prijelome nakon minimalnog opterećenja. Karcinom ponekad proizvodi velike količine različitih hormona koji mogu poremetiti normalne procese u tijelu. Niz laboratorijskih abnormalnosti kao što je povećan broj eritrocita i kalcija u krvi te razni simptomi mogu biti posljedica povećanja hormona.
Pacijenti mogu razviti i sustavne simptome, odnosno simptome koji zahvaćaju cijelo tijelo: gubitak apetita, mršavljenje, povišen krvni tlak, povremene vrućice, noćno znojenje, umor.

Dijagnosticiranje karcinoma bubrežnih stanica

Ako liječnik sumnja na karcinom bubrega nakon pregleda i uzimanja povijesti osobne i obiteljske bolesti slijede dijagnostičke pretrage. Za dokazivanje karcinoma bubrega koriste se rendgenske snimke, ultrazvuk, intravenska pijelografija (IVP), kompjuterska tomografija (CT), magnetska rezonancija (MR) kako bi se provjerila prisutnost tumorske mase u bubregu kao i vjerojatnost radi li se o zloćudnoj bolesti. Ultrazvuk je obično najmanje škodljiva, jeftina i početna metoda koja može dati dovoljno informacija za potvrdu prisutnosti i procjenu prirode tumora. CT i MR se obično rade ako su rezultati ultrazvučne pretrage dvosmisleni. Povremeno se radi renalna arteriografija, dijagnostička pretraga kod koje se u krvnu žilu uštrca kontrast, boja koja sluzi za prikaz krvnih žila na rendgenskim snimkama. Ova pretraga omogućuje prikaz krvnih žila u bubregu i često se radi kad se planira poštedna kirurgija. CT se obično provodi kako bi se ocijenila proširenost bolesti u trbušnoj šupljini. Ostale pretrage se mogu naručiti kako bi se provjerilo postojanje metastaza u drugim organima.
Biopsija bubrega je jedini način kojim se sigurno može potvrditi prisutnost malignog tumora. Ovom pretragom se dobije mali komadić tkiva kojeg patolog analizira i daje dijagnozu. Mnogi pacijenti ne zahtijevaju biopsiju. Ako su rezultati pretraga visoko sumnjivi na karcinom može se uraditi kirurški zahvat, odstraniti masa i komad tkiva poslati na patologiju za analizu. Ako se sumnja na metastatsku bolest dovoljno je napraviti biopsiju metastaza za točnu dijagnozu.

Stupnjevanje karcinoma bubrežnih stanica

Nakon dijagnostičkog postupka stupanj karcinoma se opisuje ili ˝stupnjuje˝ temeljem informacija o primarnom tumoru (tumor ili ˝T˝ stupanj), stanju limfnih čvorova (nodus ili ˝N˝ stupanj) i postojanju metastaza (˝M˝ stupanj). Različite kombinacije T, N i M zajedno čine tzv. TNM klasifikaciju koja opisuje stupanj napredovanja bolesti. Različiti stupnjevi opisuju ne samo stupanj razvoja tumora već i prognozu te služe kao temelj za određivanje terapije.

Stadij I - pacijenti imaju tumor manji od 7 cm koji je ograničen na jedan bubreg. Nema dokaza za širenje karcinoma u limfne čvorove niti udaljenih metastaza.
Stadij II - pacijenti imaju tumor veći od 7 cm u promjeru, ograničen na jedan bubreg. Nema dokaza za zahvaćanje limfnih čvorova i postojanje metastaza.
Stadij III - karcinom zahvaća nadbubrežne žlijezde, tkiva oko bubrega ili okolne velike vene. Uključuje i pacijente s povećanim trbušnim limfnim čvorovima.
Stadij IV - pacijenti s velikim karcinomom koji se širi u okolna tkiva i/ili postojanje metastaza.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!