Akustični neurom

Akustični neurom

Akustični neurom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akustični neurom je rijedak, benigni tumor na mozgu. On raste na akustičnom živcu koji pomaže u kontroli sluha i ravnoteže. Ovaj živac također ide uz facijalni živac koji prenosi informacije iz mozga do mišića lica.
Kategorija: Mozak

Rizici

Jedini poznati faktor rizika za akustični neurom je rijedak genetski poremećaj neurofibromatoza tipa 2, što uključuje razvoj benignih tumora na vestibulokohlearnom živcuna s obje strane na glave, kao i na drugim živcima.

Neurofibromatoza tipa 2 je poznata kao autosomno dominantan nasljedni poremećaj i prenosi ga samo jedan roditelj (dominantni gen). Ako oba roditelja imaju ovaj poremećaj, njihova djeca imaju 50-50 šansi da ga naslijede.

Akustički neuromi su najčešći kod ljudi u dobi između 30 i 60 godina.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!