Akustični neurom

Akustični neurom

Akustični neurom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akustični neurom je rijedak, benigni tumor na mozgu. On raste na akustičnom živcu koji pomaže u kontroli sluha i ravnoteže. Ovaj živac također ide uz facijalni živac koji prenosi informacije iz mozga do mišića lica.
Kategorija: Mozak

Uzroci akustičnog neuroma

Osmi kranijalni živac ima tri grane, koje prenose informacije iz unutrašnjeg uha u mozak. Kohlearni živac prenosi zvuk. Vestibularni živci prenose podatke o ravnoteži. Većina akustičkih neuroma razvija se na vestibularnim živcima.

Uzrok akustičnih neuroma je nepoznat. Međutim, tumori su u rijetkim slučajevima znak neurofibromatoze tipa 2, genetskog poremećaja koji uključuje rast tumora na vestibulokohlearnom živcu.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!