Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sindrom nemirnih nogu je poremećaj pokreta koji pacijenti opisuju kao neugodan osjećaj u nogama (ili rukama) s neodoljivom potrebom za pokretanjem udova, a što stvara prolazno olakšanje. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je češće u starijoj dobi.
Kategorija: Mozak

Definicija sindroma nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je poremećaj pokreta koji pacijenti opisuju kao neugodan osjećaj u nogama (ili rukama) s neodoljivom potrebom za pokretanjem udova, a što stvara prolazno olakšanje. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je češće u starijoj dobi. Ako se javi prije navršene tridesete godine života, radi se o nasljednom poremećaju. Obolijevaju oba spola, nešto više žene.

Doživljaji koje osjećaju pacijenti koji imaju sindrom nemirnih nogu su: mravinjanje, žarenje, pečenje, osjećaj kao da gmižu crvi duboko u nogama i rjeđe u rukama, što ih tjera na pokret.

Počinju kada se umirite (nakon dužeg sjedenja ili ležanja u krevetu).Ustajanje, kretanje, vježbanje ili samo protezanje, trzanje nogom ili rukom kratkotrajno poboljšava stanje koje je osobito izraženo noću. Tada je udružen i s povremenim pokretanjem ekstremiteta u snu. Takvo pokretanje može biti blago i kratko te rijetko, a može se javiti i stotinjak puta dok spavate, a da ih niste svjesni. Kod težih oblika javljaju se i danju.

Nastaje poremećaj spavanja jer ne mogu zaspati ili kratko spavaju pa su danju pospani.

Sam poremećaj nije znak teže bolesti i tijekom vremena može na neko vrijeme nestati, to jest simptomi su povremeno slabiji, a povremeno se pojačaju.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!