Toplinski (toplotni) udar

Toplinski (toplotni) udar

Toplinski (toplotni) udar
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toplinski udar je po život opasno stanje koje nastaje kada vaša tjelesna temperatura dosegne 40 C ili više. Toplinski udar možete doživjeti zbog visoke temperature okoliša, zbog naporne fizičke aktivnosti ili drugih uvjeta koji podižu tjelesnu temperaturu.
Kategorija: Mozak

Prevencija toplinskog udara

Iako je toplotni udar ozbiljna stvar, u biti ju lako možete spriječiti. Kako bi spriječili bilo kakvu bolest povezanu s vrućinom, kada je vruće ne zaboravite:

Nosite laganu odjeću koja vas ne sputava. Nošenjem viška odjeće ili odjeće koja je preuska, nećete dopustiti vašem tijelu da se ohladi te tako dopustiti znoju da ispari.

Potražite hladnije okruženje. Dobar način za početak hlađenja je da nađete hladniju okolinu, kao što je klimatizirani prostor ili hlad.

Pijte puno tekućine. Tako ćete pomoći vašem tijelu da se znoji i održava normalnu tjelesnu temperaturu.

Poduzmite dodatne mjere opreza s određenim lijekovima. Nekoliko vrsta lijekova može utjecati na sposobnost tijela da zadržava vodu. To uključuje lijekove koji: sužavaju krvne žile (vazokonstriktori), reguliraju krvni tlak blokirajući adrenalina (beta blokatori), oslobađaju tijelo od natrija i vode (diuretici), smanjuju psihijatrijske simptome (antidepresivi ili antipsihotici), ili lijekovi koji djeluju kao stimulansi (amfetamini i kokain).

Izbjegavajte duži boravak unutar vrućeg automobila. Kada je parkiran na suncu, temperatura u automobilu može se povećati za više od 11 C u samo 10 minuta. Nikada ne ostavljajte djecu, ili bilo koga, u parkiranom automobilu po toplom vremenu za bilo koje razdoblje.

Izbjegavajte naporne aktivnosti po vrućini. Najbolje je ne vježbati ili ne raditi bilo kakve naporne aktivnosti po toplom vremenu, ali ako baš morate, slijedite iste mjere opreza i često se odmarajte na hladnom mjestu. Pokušajte rasporedite vježbanje ili fizički rad za hladnije dijelove dana, kao što je rano ujutro ili navečer. Radite pauze i pijte tekućinu za to vrijeme kako bi pomogli tijelu regulirati temperaturu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!