Crveno oko

Crveno oko

Crveno oko
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Crveno oko, u medicini, nespecifičan je izraz za opisivanje oka koje je crveno zbog bolesti, ozljede, ili nekih drugih stanja. "Konjuktivalna injekcija" i "krvave oči" su dva oblika crvenih očiju.
Kategorija: Oči i vid

Što je crveno oko?

Crveno oko, u medicini, nespecifičan je izraz za opisivanje oka koje je crveno zbog bolesti, ozljede, ili nekih drugih stanja. "Konjuktivalna injekcija" i "krvave oči" su dva oblika crvenih očiju. Budući da je to česta neugodna pojava, nije začuđujuće da se liječnici primarne zdravstvene zaštite često bave pacijentima s crvenim očima. Kada se susretne s crvenim okom, liječnik primarne zaštite mora ocijeniti da li se radi o hitnom slučaju koji zahtjeva upućivanje specijalistu i brzu akciju ili o benignom stanju koje se može lako i efikasno riješiti. Termin crvene oči se obično odnosi na hiperemiju površinskih krvnih žila konjuktive, sklere i episklere , a mogu biti uzrokovane i bolestima ili poremećajima ovih struktura ili susjednih struktura koje mogu na njih utjecati izravno ili neizravno.

Uzroci crvenog oka

Postoje mnogi uzroci crvenog oka uključujući konjuktivitis, blefaritis, akutni glaukom, ozljede, subkonjuktivalno krvarenje, upaljen pterigij, upaljene pingvekule, sindrom suhog oka, prsnuće krvne žile, te korištenje droga uključujući marihuanu.

Ispitivanja

Neki znakovi i simptomi crvenog oka predstavljaju upozorenje da je osnovni uzrok ozbiljan i zahtijeva hitnu pozornost. Osoba koja obavlja pregled mora biti pažljiva da uoči upozoravajuće znakove i simptome tijekom pregleda. Postoji šest opasnih znakova: konjuktivalna injekcija, cilijarno crvenilo (cirkumkornealna injekcija), edem ili zamućenje rožnice, obojena rožnica, abnormalna veličina zjenice i abnormalan intraokularni tlak.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!