Dakrioadenitis

Dakrioadenitis

Dakrioadenitis
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dakrioadenitis (lat. dacryoadenitis) je upala suzne žlijezde. Akutni dakrioadenitis je najčešće uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama. Česti uzroci uključuju mumps, Epstein-Barrov virus, te bakterije stafilokoka i gonokoka. Kronični dakrioadenitis obično je posljedica neinfektivnih upalnih poremećaja, kao što su sarkoidoza, distireoidna orbitopatija i pseudotumor orbite.
Kategorija: Oči i vid

Što je dakrioadenitis?

Dakrioadenitis (lat. dacryoadenitis) je upala suzne žlijezde.

Uzroci, učestalost i faktori rizika

Akutni dakrioadenitis je najčešće uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama. Česti uzroci uključuju mumps, Epstein-Barrov virus, te bakterije stafilokoka i gonokoka. Kronični dakrioadenitis obično je posljedica neinfektivnih upalnih poremećaja, kao što su sarkoidoza, distireoidna orbitopatija i pseudotumor orbite.

Simptomi dakrioadenitisa

  • Oticanje na vanjskom dijelu gornjeg kapka, s mogućim crvenilom i osjetljivošću.
  • Bol u području otekline.
  • Pretjerano suzenje (epifora) ili iscjedak.
  • Oticanje limfnih čvorova ispred uha.

Simptomi i dijagnostički testovi

Dakrioadenitis se može dijagnosticirati pregledom oka i očnih kapaka. Posebni testovi kao kompjuterizirana tomografija (CT) mogu biti potrebni u potrazi za uzrokom. Ponekad je potrebna biopsija kako bi se isključila mogućnost da se radi o tumoru suzne žlijezde.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!