Presbiopija

Presbiopija

Presbiopija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 7.387
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Presbiopija ili staračka dalekovidnost je poremećaj vida koji se javlja u srednjoj životnoj dobi. Posljedica je postepenog gubitka sposobnosti oka da fokusira predmete u blizini.
Kategorija: Oči i vid

Klinička slika presbiopije

Prvi znakovi presbiopije počinju se javljati nakon 40. godine života. Kod dalekovidnih osoba s nekorigiranom dijoptrijom potreba za naočalama za čitanje i rad na blizinu javit će se i ranije. Kratkovidne osobe s manjim dijoptrijama kasnije će potražiti pomoć liječnika.

Osobe koje boluju od presbiopije primijećuju da kod čitanja ili rada na blizinu vid postaje zamagljen, slova su nejasna ili premalena. Kod dužeg čitanja osjećaju da se oči naprežu,a može se javiti i suzenje očiju. Nisu rijetke niti glavobolje. Ova pojava jače je itražena kod slabijeg osvjetljenja, naročito noću, kada dolazi do jačeg širenja zjenice.

U prvo vrijeme smetnje se mogu kompenzirati udaljavanjem predmeta od očiju i boljim osvjetljenjem. Kratkovidnim osobama ponekad je dovoljno samo skinuti naočale za korekciju kratkovidnosti da bi čitale bez smetnji.
S vremenom, međutim, kako se sposobnost akomodacije oka sve više smanjuje, vid na blizinu postaje sve lošiji i ne može se korigirati bez pomagala za vid.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!