Clostridium difficile

Clostridium difficile

Clostridium difficile
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 46.256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Clostridium difficile je bakterija koja može izazvati simptome od proljeva do po život opasnih upala debelog crijeva. Bolest najčešće pogađa starije osobe u bolnicama ili u dugim objektima za njegu. Obično se javlja nakon korištenja antibiotika.
Kategorija: Probavni sustav

Prevencija

Preventivne mjere uključuju:

Pranje ruku

Zdravstveni radnici bi trebali prakticirati dobru higijenu ruku prije i nakon liječenja svake osobe. U slučaju izbijanja epidemije C. difficile, sapun i topla voda su dobar izbor za higijenu ruku. Posjetitelji bi također trebali prati ruke sapunom i toplom vodom prije i nakon izlaska iz bolnice.

Mjere opreza

Ljudi koji su hospitalizirani s C. difficile imaju privatne sobe ili dijele sobu s nekim tko ima istu bolest. Bolničko osoblje i posjetitelji trebaju nositi jednokratne rukavice i zaštitnu odjeću dok se u sobi.

Temeljito čišćenje

U svakom okruženju, sve površine moraju biti pažljivo dezinficirane s proizvodom koji sadrži klor. Spore C. difficile mogu preživjeti rutinsko čišćenje proizvodima koji ne sadrže klor.

Izbjegavajte nepotrebno korištenje antibiotika

Antibiotici se ponekad propisuju za virusne bolesti koje se ne liječe ovim lijekovima. Ako trebate antibiotik, zamolite svog liječnika da propiše onaj koji ima uzak spektar djelovanja i koji ćete popiti u najkraćem mogućem roku.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!