Clostridium difficile

Clostridium difficile

Clostridium difficile
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 46.256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Clostridium difficile je bakterija koja može izazvati simptome od proljeva do po život opasnih upala debelog crijeva. Bolest najčešće pogađa starije osobe u bolnicama ili u dugim objektima za njegu. Obično se javlja nakon korištenja antibiotika.
Kategorija: Probavni sustav

Komplikacije

Dehidracija

Teški proljev može dovesti do značajnog gubitka tekućine i elektrolita. Vaše tijelo teže funkcionira i može doći do opasno velikog pada krvnog tlaka.

Zatajenje bubrega

U nekim slučajevima, dehidracija se može dogoditi tako brzo da pogoršava funkciju bubrega (zatajenje bubrega).

Rupa u debelom crijevu (perforacija crijeva)

Događa se zbog opsežnog oštećenja sluznice debelog crijeva. Perforirana crijeva mogu propustiti bakterije iz crijeva u trbušnu šupljinu, što dovodi do po život opasnih infekcija (peritonitis).

Toksični megakolon

Debelo crijevo postaje jako prošireno kada ne može izbaciti plinove i stolicu. Ako se to ne liječi, debelo crijevo može puknuti, što uzrokuje prolaz bakterija iz debelog crijeva u trbušnu šupljinu. Ruptura crijeva zahtijeva hitnu operaciju i može biti kobna.

Smrt

Čak i blaga do umjerena C. difficile infekcija može brzo napredovati do smrtonosne bolesti ako se odmah ne liječi.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!