Dobroćudni tumori debelog crijeva, polipi

Dobroćudni tumori debelog crijeva, polipi

Dobroćudni tumori debelog crijeva, polipi
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Polip je izraslina tkiva crijevne stijenke koji raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao bradavice na koži, na peteljci ili mogu rasti na širokoj bazi na sluznici crijeva.
Kategorija: Probavni sustav

Što su polipi?

Polip je izraslina tkiva crijevne stijenke koji raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao bradavice na koži, na peteljci ili mogu rasti na širokoj bazi na sluznici crijeva. Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Postoje čvrsti dokazi kako postoji velika vjerojatnost prelaska dobroćudnih polipa u zloćudni polip, ukoliko se ne ukloni. Uvriježeno je mišljenje , što dulje raste u debelom crijevu i što je veći, njegova sklonost prelasku u zloćudni polip je sve veća.

Polipi obično ne izazivaju nikakve značajnije tegobe osobi koja ih može imati i nekoliko u debelom crijevu. Oni se najčešće dijagnosticiraju slučajno ili zato što pacijent ima proljevaste stolice, ili je primijetio je krv u stolici, ima (tenezme) nagone na stolicu tj. (kolike) grčeve u trbuhu odnosno crijevima. Neki od takvih pacijenata imaju nadimanje i vjetrove. Međutim svi navedeni simptomi nisu specifični osim krvarenja stolicom, jer brojne druge bolesti mogu biti uzroci ovakvih tegoba. Ponekad su polipi dosta veliki, imaju neravnu površinu koja se širi poput prstiju u lumen crijeva i na taj način izlučuju vodu i soli uzrokujući jak vodenasti proljev. To može imati za posljedicu sniženje razine kalija u tijelu. Ovakvi tipovi polipa mogu postati najvjerojatnije, zloćudni.

Liječnik može (digitorektalnim pregledom ) pregledom rukavicom završnog debelog crijeva, osjetiti polipe u rektumu, ali vjerodostojnija pretraga je pregled djelomični, pojedinih dijelova debelog crijeva rektoskopom ili optičkim savitljivim instrumentom ( rektoskopija, sigmoideskopija) ili totalna kolonoskopija.. Kolonoskopija je pregled cijelog debelog crijeva od završnog, izlaznog debelog crijeva do prijelaza tankog u debelo crijevo. Polipi su najčešće smješteni u završnom ili donjim dijelovima debelog crijeva.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!