Klamidijska infekcija

Klamidijska infekcija

Klamidijska infekcija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Chlamydia trachomatis (C. trachomatis), ili jednostavno rečeno - klamidija, je bakterija koja ne može rasti izvan žive stanice. Pripada rodu Chlamydiae gdje se, između ostalog, nalaze još dvije slične vrste.

Što su spolno prenosive bolesti (SPB) ili Sexually Transmitted Infections (STI)

Danas se u skupinu bolesti koje se prenose spolnim putem (STI, engleski sexually transmitted infections) ubrajaju "klasične" venerične bolesti: sifilis, gonoreja, ulkus mole, limfogranuloma i donovanoza, isto tako kao i širok spektar bolesti koje se karakteristično pojavljuju u genitalnoj (spolnoj) regiji, kao što su: nespecifični (negonorojički) uretritisi u koje pripada klamidijska genitalna infekcija, genitalne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) - poglavito šiljasti kondilomi, genitalni herpes, HIV-bolest (AIDS), genitalna kandidoza (gljivična bolest), svrab, stidna ušljivost itd. Važan kriterij za uvrštavanje u ovu skupinu bolesti jest spolni put prijenosa. Iznimno, neke se od STI mogu prenijeti i nespolno, npr. putem zaraženih predmeta ili "vertikalno" od majke prilikom poroda.

Epidemiološki podaci o SPB

Učestalost sifilisa i gonoreje u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća relativno je niska, dok su slučajevi ulkus mole, limfogranuloma venereum i donovanoze iznimni i to najčešće preneseni iz tropskog područja. Međutim, u posljednja tri desetljeća u čitavom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, opaža značajan porast učestalosti drugih SPB, koje sve više predstavljaju javno-zdravstveni problem. Primjeri takvih bolesti su nespecifični uretritisi uzrokovani klamidijom, HPV genitalne infekcije, genitalni herpes, kao i HIV-bolest (AIDS). Nizak higijensko-socijalni standard u nerazvijenim zemljama s jedne strane, no i suvremeni stil življenja u razvijenim zemljama s druge strane, kao i česte migracije stanovništva pridonose širenju SPB. Sve veća učestalost SPB, kao i razvoj laboratorijske dijagnostike i racionalnog liječenja bitno doprinose aktualnosti problematike SPB u kontekstu suvremene medicine.

Učestalost klamidijske genitalne infekcije u SAD-u je u dramatičnom porastu. Od 1987. do 2000. godine učestalost se kretala od 78,5 - 404 osobe na 100.000 stanovnika. Podaci ne govore da se radi o nekontroliranoj epidemiji već boljem screeningu, jednostavnijoj dijagnostici i sustavnom prijavljivanju klamidijskih infekcija. Ne treba zanemariti da je učestalost i dalje u porastu. Proširenost je najveća u populaciji s niskim socio-ekonomskim statusom, među osobama koje se bave prostitucijom, kao i u populaciji s nedovoljnom zdravstvenom prosvijećenosti. Od svih novih slučajeva klamidijske infekcije, 40% su adolescenti između 15-19. godine života. Osoba s klamidijskom infekcijom ima 3-5 puta veći rizik za AIDS ako se susretne s uzročnikom (HIV) nego žena koja nema klamidijsku infekciju.

Oko 40% žena koje ne liječe genitalnu klamidijsku infekciju razvit će zdjeličnu upalnu bolest (PID). Oko 20% žena s PID će biti neplodno i 18% će razviti kroničnu bol u zdjelici.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!