Sifilis

Sifilis

Sifilis
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sifilis je bakterijska infekcija koja se obično prenosi spolnim putem. Prvi simptomi sifilisa su najčešće bezbolni čirevi na području genitalija, rektuma ili usta. Sifilis se širi s osobe na osobu kožnim kontaktom ili dodirivanjem sluznice ranica.

Definicija i simptomi sifilisa

Sifilis je bakterijska infekcija koja se obično prenosi spolnim putem. Prvi simptomi sifilisa su najčešće bezbolni čirevi na području genitalija, rektuma ili usta. Sifilis se širi s osobe na osobu kožnim kontaktom ili dodirivanjem sluznice ranica.

Nakon infekcije sifilisom, bakterije u tijelu mogu biti prisutne desetljećima prije nego što se aktiviraju. Sifilis se u početnom stadiju obično može bez većih poteškoća izliječiti. Neliječeni sifilis može uzrokovati ozbiljna oštećenja srca, mozga ili drugih organa, a također može biti opasan po život.

Simptomi sifilisa

Postoje različiti stadiji sifilisa, o čemu ovise i simptomi sifilisa. Možete biti inficirani sifilisom i ne primijetiti nikakve simptome sljedećih nekoliko godina.

Primarni sifilis

Prvi simptom sifilisa je mali bezbolni čir. On se javlja na mjestu na kojem su bakterije ušle u tijelo. Čir se javlja nakon otprilike tri tjedna od nastanka infekcije. Veliki broj ljudi ni ne primijeti čir jer je on potpuno bezbolan i vrlo često se ne nalazi na samoj površini kože, već unutar rektuma ili vagine. Čir zacjeljuje sam od sebe unutar šest tjedana.

Sekundarni sifilis

Nakon zacjeljenja čira počinje se javljati osip koji u većini slučajeva ne uzrokuje svrab. Uz osip su vrlo često prisutne i male kvržice. Neke osobe počinju osjećati bolove u mišićima, groznicu, natečenost limfnih žlijezdi i upalu grla. Ovi simptomi mogu nestati u roku od nekoliko tjedana ili se nekoliko puta vraćati u razdoblju od godine dana.

Latentni sifilis

Ako se ne liječi, sifilis prelazi iz sekundarne u latentnu fazu. Latentna faza može trajati godinama ili bolest počinje napredovati u tercijarnu (treću) fazu.

Tercijarni (kasni) sifilis

Oko 15 do 30% zaraženih osoba koje ne primaju odgovarajuću terapiju, razviju komplikacije tipične za tercijarnu (kasnu) fazu sifilisa. U toj fazi bolest počinje negativno utjecati na rad mozga, živaca, očiju, srca, krvnih žila, jetre, kostiju i zglobova.

Kongenitalni sifilis

Bebe majki koje pate od sifilisa mogu postati inficirane preko posteljice ili tijekom poroda. Većina novorođenčadi koja pati od sifilisa nema nikakve simptome. Neke bebe imaju osip na dlanovima i stopalima. Kasniji simptomi su najčešće gluhoća, abnormalnosti u razvoju zubi i nosa.

Kada posjetiti liječnika?

Obratite se liječniku ako ste primijetili neobičan iscjedak, osip ili čireve, naročito ako su simptomi prisutni na području genitalija.

Uzroci sifilisa

Uzrok sifilisa je bakterija Treponema pallidum. Bakterija se najčešće prenosi spolnim putem. U tijelo ulazi kroz manje posjekotine ili ogrebotine. Sifilis je zarazan u primarnoj, sekundarnoj i ponekad latentnoj fazi.

Sifilisom se možete zaraziti korištenjem i dodirivanjem sumnjivih javnih površina, zahoda, odjeće ili bazena. Jednom izliječen sifilis se ne vraća, ali to ne znači da se osoba ne može iznova inficirati.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!