Akutni sinusitis

Akutni sinusitis

Akutni sinusitis
  • Objavljeno: Srijeda, 16.10.2019.
  • Broj pregleda: 3.805
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom. Ako se ne pojavi bakterijska infekcija, većina slučajeva rješava se u roku od tjedan dana do 10 dana.
Kategorija: Uho, grlo, nos

Liječenje sinusitisa i lijekovi

Većina slučajeva akutnog sinusitisa uzrokovanih virusnom infekcijom, rješava se samostalno. Tehnike samopomoći obično su sve što vam je potrebno da ublažite simptome.

Lijekovi za ublažavanje simptoma sinusitisa

  • Nazalni sprejevi koje koristite nekoliko puta dnevno pomažu isprati nosne prolaze.
  • Nazalni kortikosteroidi sprječavaju i liječe upalu (flutikazon, budesonid, mometazon i beklometazon).
  • Dekongestivi su dostupni u tekućinama, tabletama i nazalnim sprejevima, i mogu se koristiti samo nekoliko dana.
  • OTC lijekovi za ublažavanje bolova kao što su aspirin, acetaminofen ili ibuprofen.

Budite oprezni kada dajete aspirin djeci ili tinejdžerima. Djeca i tinejdžeri koji se oporavljaju od vodenih kozica ili simptoma sličnih gripi nikada ne bi trebala uzimati aspirin.

Antibiotici za liječenje sinusitisa

Antibiotici obično nisu potrebni za liječenje akutnog sinusitisa. Čak i ako je akutni sinusitis bakterijski, može proći bez liječenja.

Liječnik može pričekati kako bi vidio pogoršava li se bakterijski akutni sinusitis. Ozbiljni, progresivni ili uporni simptomi mogu zahtijevati antibiotike. Ako liječnik propisuje antibiotik, svakako popijte terapiju do kraja, čak i nakon što se simptomi poboljšaju.

Imunoterapija za liječenje sinusitisa

Ako alergije pridonose sinusitisu, alergijske metode (imunoterapija) koje pomažu smanjiti reakciju tijela na specifične alergene mogu pomoći u liječenju simptoma.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!