Akutni sinusitis

Akutni sinusitis

Akutni sinusitis
  • Objavljeno: Srijeda, 16.10.2019.
  • Broj pregleda: 3.807
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom. Ako se ne pojavi bakterijska infekcija, većina slučajeva rješava se u roku od tjedan dana do 10 dana.
Kategorija: Uho, grlo, nos

Dijagnosticiranje sinusitisa i pretrage

Liječnik će opipati nos i lice i pogledati unutar nosa.

Ostale metode koje se mogu koristiti za dijagnosticiranje akutnog sinusitisa i isključivanje drugih stanja su:

Nazalna endoskopija

Tanka, fleksibilna cijev (endoskop) sa svjetlom se umeće kroz nos. Liječniku će vizualno pregledati unutrašnjost vaših sinusa.

Snimanja

CT ili MR mogu prikazati detalje sinusa i nosnog područja. Iako se ne preporučuje za nekomplicirani akutni sinusitis, mogu pomoći u prepoznavanju abnormalnosti ili sumnjivih komplikacija.

Uzimanje brisa iz nosa i sinusa

Laboratorijski testovi su nepotrebni za dijagnosticiranje akutnog sinusitisa. Kada sinusitis ne reagira na liječenje ili se pogoršava, brisovi mogu pomoći u određivanju uzroka poput bakterijske infekcije.

Testiranje na alergije

Ako liječnik sumnja da alergije izazivaju akutni sinusitis, može preporučiti testiranje na alergiju. Test kože je siguran i brz, i može vam pomoći u određivanju alergena koji je odgovoran za upale.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!