Tumori nosa i sinusa

Tumori nosa i sinusa

Tumori nosa i sinusa
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 81.950
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Tumori nosa i sinusa češće se javljaju kod osoba koje su profesionalno izložene određenim štetnim tvarima (piljevina, nikal, krom)i kod pušača, a pretpostavlja se da ulogu u pojavi ovih tumora ima i onečišćenje okoliša.
Kategorija: Uho, grlo, nos

Simptomi tumora nosa i sinusa

Tumori ove regije rijetko se otkrivaju u ranijim fazama bolesti i tada se najčešće manifestiraju nespecifičnim simptomima poput osjećaja otežanog nosnog disanja i nosne sekrecije. Ukoliko ovi simptomi traju duže od 4 tjedna, potreban je detaljan specijalistički pregled i dijagnostička obrada. Simptomi u kasnijim fazama bolesti su za bolesnika alarmantniji: ponavljajuće krvarenje iz nosa (epistaksa), oticanje ili bol u području nosa, sinusa, lica ili u području nepca i usta, nemogućnost otvaranja usta i neurološki ispadi. U slučaju širenja tumora prema oku, moguće su dvoslike i smanjena pokretljivost oka u određenim smjerovima.

Ova skupina tumora zahvaća nosne šupljine i paranazalne sinuse (šupljine ispunjene zrakom koje okružuju nos). Postoji nekoliko paranazalnih sinusa: parni maksilarni sinusi u gornjoj čeljusti i etmoidni sinusi smješteni između nosnih šupljina i orbita, zatim frontalni sinus u čeonoj kosti te sfenoidni sinus, smješten iznad nazofarinksa (gornjeg dijela ždrijela).

Tumori u području nosa i sinusa su rijetki, prema svjetskim studijama čine manje od 1% svih zloćudnih tumora i oko 3% zloćudnih tumora glave i vrata. Prema podacima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, učestalost pojave tumora nosa i sinusa u Republici Hrvatskoj je 0.4 novooboljela na 100 000 stanovnika. Najčešći su u maksilarnim sinusima, zatim u nosnim šupljinama, etmoidnim sinusima, a najrjeđe se pojavljuju u frontalnom i sfenoidnom sinusu. Tumor ove regije mogu biti dobroćudni (papilomi, adenomi, osteomi, hondromi, hemangiomi, tumori živčanih ovojnica) i zloćudni (karcinom pločastih stanica, adenokarcinom, adenoid cistični karcinom, mukepidermoidni karcinom, sarkomi, teratom, limfomi itd.). Do 80% svih tumora nosa i sinusa čini karcinom pločastih stanica (planocelularni karcinom, squamous cell carcinoma).

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!