Tumori vanjskog uha

Tumori vanjskog uha

Tumori vanjskog uha
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Egzostoze su tumori kosti koji se izbočuju u lumen zvukovoda. Najčešće ne stvaraju poteškoće ali mogu ukoliko su veliki dovesti do suženja zvukovoda s razvojem provodne nagluhosti.
Kategorija: Uho, grlo, nos

Benigni tumori

Egzostoze su tumori kosti koji se izbočuju u lumen zvukovoda. Najčešće ne stvaraju poteškoće ali mogu ukoliko su veliki dovesti do suženja zvukovoda s razvojem provodne nagluhosti. Također mogu opstruirati peristaltiku cerumena i dovesti do stvaranja ceruminalnog čepa. Ponekad se egzostoze mogu naći i u srednjem uhu.

Liječenje benignih tumora

Najčešće nije potrebno nikakvo liječenje. Samo ako dovode do teške stenoze zvukovoda indicirana je operacija.

Ostali benigni tumori vanjskog uha su: angiomi, papilomi, ateromi, fibromi, lipomi, nevusi, itd.
Liječenje je kirurško.

Maligni tumori

Karcinom uške
Karcinom uške je najčešća lokacija zloćudnih tumora uha.

Uzrok nastanka malignih tumora
Izlaganje suncu i hladnoći su faktori rizika. Najčešće nastaju nakon 60. godine života.

Patohistologija malignih tumora
Najčešći karcinom uške je spinocelularni karcinom, za razliku od ostalih dijelova lica gdje prevladava bazocelularni karcinom.

Klinička slika malignih tumora
Obično se prezentira kao kvržica, ulkus, ili ograničeni kožni defekt, dok kod uznapredovalih lezija može zahvatiti čitavu ušku.

Liječenje malignih tumora
Liječenje može biti kirurško i radiološko. Manje lezije mogu se liječiti samo radijacijski, a ukoliko je promjena veća, posebno ako je zahvaćena hrskavica, preferira se kirurški tretman.

Prognoza malignih tumora
Ako je tumor ograničen na ušku i bez limfnih presadnica petogodišnje preživljenje je 60%. Ako je riječ o bazocelularnom karcinomu petogodišnje preživljenje je 90%.

Karcinom zvukovoda
Može nastati primarno u zvukovodu ili može nastati širenjem karcinoma uške.

Uzrok nastanka karcinoma zvukovoda
Kronična upala srednjeg uha s perzistentnom maceracijom kože zvukovoda efluvijem može biti predisponirajući faktor u nastanku rizika karcinoma zvukovoda.

Patohistologija karcinoma zvukovoda
Spinocelularni karcinom je dva puta češći od bazocelularnog.

Klinička slika karcinoma zvukovoda
Bol, nagluhost i hemoragični sekret su glavni simptomi bolesti. U početku bolesti to je mala krvareća erozija ili ulkus, kasnije u tijeku bolesti može ispuniti zvukovod i proširiti se u srednje uho. Regionalne presadnice u limfne čvorove javljaju se u 40% bolesnika.

Liječenje karcinoma zvukovoda
Liječenje je kirurško s naknadnom radiološkom terapijom. Opseg operacije ovisi o proširenosti tumora, histološkoj slici i pojavi presadnica. Ukoliko je tumor ograničen na zvukovod (bez afekcije srednjeg uha) izvodi se resekcija zvukovoda u cijelosti s očuvanjem ličnog živca (n. facijalisa).

www.medicina.hr

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!