Zubni apsces

Zubni apsces

Zubni apsces
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Apsces obično nastaje kao komplikacija zubnog karijesa, koji postupno uništava sloj cakline s vanjske strane zuba i unutarnji dentin, dopuštajući bakterijama da napadnu mekanu, središnju jezgru ili pulpu zuba.
Kategorija: Usna šupljina

Definicija zubnog apcesa

Gnoj nakupljen u ili oko korijena zuba poznat je kao zubni apces. Može biti izrazito bolan i uzrokovati klimanje zuba u njegovoj čašici.

Apsces obično nastaje kao komplikacija zubnog karijesa, koji postupno uništava sloj cakline s vanjske strane zuba i unutarnji dentin, dopuštajući bakterijama da napadnu mekanu, središnju jezgru ili pulpu zuba. S vremenom se može stvoriti zubni apsces koji je strahovito bolan i može izazvati oticanje i osjetljivost zubnog mesa uz zahvaćeni zub (apsces desni). Apsces može nastati i kao posljedica određenih oblika bolesti desni (periodontitisa). Periodontitis obično uzrokuje nagomilan zubni plak (talog čestica hrane, sline i bakterija) u džepiću koji nastaje između zuba i zubnog mesa.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!