Gingivitis (bolest desni)

Gingivitis (bolest desni)

Gingivitis (bolest desni)
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ako se gingivitis ne liječi, između zuba i desni stvara se džepić u kojem može nastati još plaka. Bakterije u plaku mogu izazvati širenje upale. S vremenom može nastati kronična paradentoza ili doći do povlačenja zubnog mesa.
Kategorija: Usna šupljina

Liječenje gingivitisa

Gingivitis se liječi i sprječava učinkovitim pranjem zuba i higijenom usne šupljine kako bi se odstranio plak s ruba desni.

Ako imate gingivitis, stomatolog će vam vjerojatno skalirati zube kako bi odstranio plak i kamenac (stvrdnuti plak). Taj postupak uključuje korište ultrazvučnog skalera kojim će se odstraniti kamenac, kao i ručno skidanje s nedostupnih područja. Nakon skaliranja, zubi se poliraju. Možda će biti potrebni redoviti pregledi kod stomatologa kako bi se pratilo stanje vaših desni. Stomatolog će vam možda preporučiti korištenje antiseptičkih vodica za ispiranje usta.

Ako imate jaku upalu zubnoga mesa, stomatolog će pažljivo očistiti područja oko svih zuba. Propisat će vam antibiotike i antiseptičku vodicu za ispiranje usta. Protiv bolova možete dobiti analgetike. Kad su vam zubi skalirani i očišćeni, desni će vam se s vremenom vratiti u normalu.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!