Listerioza

Listerioza

Listerioza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Listerioza je bolest koju izaziva Listeria monocytogenes, a može se manifestirati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju ovisno o patogenezi, mjestu ulaska uzročnika i dobi pogođene osobe.
Kategorija: Zarazne bolesti

Definicija listerioze

Listerioza je bolest koju izaziva Listeria monocytogenes, a može se manifestirati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju ovisno o patogenezi, mjestu ulaska uzročnika i dobi pogođene osobe.

Etiologija i patogeneza

Listeria je gram pozitivna, slabo patogena bakterija koja je sposobna rasti i na temperaturi od svega 4°C, što je bitno u prijenosu bolesti i pri izolaciji uzročnika na selektivnim hranilištima.

Listeria je najvjerojatnije stanovnik tla, na kojemu se i množi, a čovjek i životinje se mogu inficirati kontaminiranom hranom. Također postoji i mogućnost zaraze u direktnom kontaktu s bolesnikom.

Ulazna vrata infekcije su gastrointestinalni trakt, ali je manifestna bolest istog rijetka jer bi hrana morala biti izrazito mnogo kontaminirana bakterijama (akutni proljevi). Listeria je intracelularni (unutarstanični) parazit koji je izoliran iz stolice gotovo 30% zdravih ljudi, lokalizirana je u limfnom tkivu crijeva odakle odlazi u krv, jetru ili druge organe gdje stvara mikroapscese.

Patogeneza

Infekcija djeteta nastaje intrauterino ili za vrijeme porođaja kontaktom sa sekretom genitalnih organa majke. Zaražena posteljica fetusa je izvor intrauterine infekcije koja se manifestira diseminiranim granulomima ili apscesima, ovisno o trajanju procesa. Ove lezije variraju u veličini od mikroskopskih do makroskopski vidljivih, nalaze se u jetri, slezeni, nadbubrežnoj žlijezdi, plućima, središnjem živčanom sustavu, gastrointestinalnom traktu itd.

Listerioza novorođenčeda stečena za vrijeme poroda se najčešće manifestira kao meningitis, nakon 1 - 2 tjedna inkubacije. Listerični meningitis se ne razlikuje od bilo kojeg drugog gnojnog meningitisa.

Kako je listeria slabo patogena u odraslih se javlja kod osoba s oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, bolesti limforetikularnog sustava i kod imunodeficijencija).

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!