Trbušni tifus

Trbušni tifus

Trbušni tifus
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 8.415
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Trbušni tifus je akutna zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi. Tifus je raširena bolest, osobito u zemljama s nižim životnim standardom. Izvor zaraze su bolesnici koji boluju od tipične bolesti, atipični slučajevi i kliconoše (kliconoštvo može kod tifusa biti i doživotno).
Kategorija: Zarazne bolesti

Definicija trbušnog tifusa

Trbušni tifus je akutna zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi. Tifus je raširena bolest, osobito u zemljama s nižim životnim standardom. Izvor zaraze su bolesnici koji boluju od tipične bolesti, atipični slučajevi i kliconoše (kliconoštvo može kod tifusa biti i doživotno). Bolest se posebno dobro širi u lošim higijenskim i sanitarnim uvjetima. Direktan prijenos zabilježen je kod analno-oralnog kontakta, što može biti slučaj kod djece u igri, ali i kod homoseksualaca.

Klice koje uzrokuju bolest izlučuju se stolicom i mokraćom. Vrijeme inkubacije varira, a u prosijeku traje 7-14 dana.

Simptomi trbušnog tifusa​

Trbušni tifus je opća sistemska infekciozna bolest i očituje se općim infektivnim simptomima, od kojih niti jedan nije specifičan za tifus. Međutim, skup simptoma može biti toliko karakterističan da se po njemu postavi dijagnoza.

Početak bolesti je postupan, praćen glavoboljama. Temperatura se postupno diže i kod težih bolesnika može poprimiti oblik kontinue. Opći simptomi (povišena tjelesna temperatura, bolovi u zglobovima, konstipacija, anoreksija, glavobolja, klonulost, bol u trbuhu, povećanje jetre i slezene) prevladavaju nad lokalnim. Kod težih oblika bolesti ističe se zahvaćenost nervnog sustava (delirij, stupor, koma). Jezik je obložen, a kod težih slučajeva zapaža se tremor jezika. U drugom tjednu bolesti javljaju se proljevi. Na koži trbuha, u oko polovice bolesnika, nalaze se rozeole (ružičaste diskretne kožne lezije). One izbijaju oko 9. dana bolesti. Bronhitis je česta komplikacija, a kardiovaskularni sustav reagira bradikardijom.

U kasnijem stadiju bolesti, kada su oštećenja na crijevima najizraženija, počinju se javljati i proljevi.

Nalazi krvi pokazuju smanjeni broj leukocita i trombocitopeniju. Tijekom bolesti broj leukocita pada, dok se u isto vrijeme nalazi sve više nesegmentiranih stanica (skretanje krvne slike ulijevo). Eozinofilnih stanica obično nema.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!