Adenomioza

Adenomioza

Adenomioza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 15.903
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
denomioza nije isto što i endometrioza, stanje u kojem se endometrij nalazi izvan maternice, iako žene s adenomiozom često imaju endometriozu. Uzrok adenomioze je nepoznat, ali bolest obično nestaje nakon menopauze.

Definicija adenomioze

Adenomioza je stanje u kojem endometrijsko tkivo urasta u mišićne stjenke maternice. Najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 50 godina.

Adenomioza nije isto što i endometrioza, stanje u kojem se endometrij nalazi izvan maternice, iako žene s adenomiozom često imaju endometriozu. Uzrok adenomioze je nepoznat, ali bolest obično nestaje nakon menopauze. Za žene koje osjećaju teže tegobe postoje oblici liječenja koji mogu ublažiti simptome, ali je histerektomija jedini lijek.

Iako adenomioza može biti prilično bolna, stanje je općenito bezopasno.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!