Fimoza

Fimoza

Fimoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Fimoza je suženje ušća prepucija zbog čega se prepucij ne može prevući preko glavića penisa.

Definicija fimoze

Fimoza je suženje ušća prepucija zbog čega se prepucij ne može prevući preko glavića penisa.

Što je prepucij?

Koža na glaviću penisa je obilata i kod penisa koji nije u erekciji većim dijelom pokriva glavić (glans) penisa i naziva se prepucij (preputium).

Nazivlje

Latinski naziv: Phimosis
Engleski naziv: Phimosis
Ostali nazivi: stenoza prepucija (Stenosis preputii)

Normalno suženje prepucija nakon rođenja

Većina dječaka rađa se s tzv. fiziološkom fimozom, tj. ne može im se prevući prepucij preko glavića penisa, ali to je normalno. U dojenačkoj dobi i u tijeku prve dvije godine fiziološko slijepljenje prepucija s glavićem je zaštita od oštećenja glavića amonijakom iz mokraće. Zbog toga se ne smije raditi namjerno prevlačenje prepucija preko glavića zbog mogućnosti oštećenja tkiva i daljnjih oštećenja zbog djelovanja mokraće.

Prepucij može biti uzak sve do puberteta i to se često ne smatra fimozom. Starenjem se prepucij olabavljuje te se kod 98-99% osamnaestogodišnjaka nađe normalno prevlačenje prepucija preko glavića. Liječenje se stoga može odgoditi do iza puberteta.

Učestalost fimoze

Prava fimoza javlja se kod 2% muškaraca.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!