Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Varikokela

Varikokela

Varikokela
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 27.800
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija varikokele

Varikokela je proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) u mošnji i unutarnje sjemenske vene (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan čimbenik u nastanku neplodnosti.
Lako se dijagnosticiraju i jednostavno liječe kirurški.

Povijest varikokele​

Značenje varikokele poznato je već tisuću godina. Grčki liječnik Celzus u prvom je stoljeću opisao ovo stanje. Ambroise Pare, najpoznatiji kirurg renesanse u 16. je stoljeću opet opisao ovu abnormalnost krvnih žila. Britanski kirurg Barfield je u 19. stoljeću povezao varikokelu i neplodnost te oporavak plodnosti nakon kirurškog liječenja.

Nazivlje

Latinski i engleski naziv: varicocele

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!