Testikularna feminizacija (Sindrom neosjetljivosti na androgene)

Testikularna feminizacija (Sindrom neosjetljivosti na androgene)

Testikularna feminizacija (Sindrom neosjetljivosti na androgene)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Testikularna feminizacija, odnosno sindrom neosjetljivosti na androgene, može biti potpuna (Morrisonov sindrom) ili djelomična, nepotpuna.

Dijagnoza testikularne feminizacije

Osim tipičnog nalaza pri pregledu, i hormonski nalaz je tipičan pa služi također za postavljanje dijagnoze: visok je LH (luteinizirajući hormon; izlučuje ga žlijezda hipofiza) , normalno ili lagano povišene vrijednosti muškog spolnog hormona testosterona, visok ženski spolni hormon estradiol za muškarca te normalan ili povišen FSH (folikul stimulirajući hormon; izlučuje ga žlijezda hipofiza).

Nepotpuna testikularna feminizacija
Djelomična testikularna feminizacija je otprilike deset puta rjeđa od potpune.
I ovaj se poremećaj nasljeđuje X vezano recesivno.
Klinički se nepotpuni oblik očituje različito, od gotovo potpunog nedostatka muških osobina do njihove potpune razvijenosti. Mogu biti manje ili više srasle velike i male stidne usne te biti povećan klitoris. Stidna dlakavost je normalna, rodnica je kratka i slijepo završava. Dojke su ženske, stvaranje testosterona i estrogena je povećano, a LH je visok.
Opisane su osobe s ovim poremećajem koje su se fenotipski razvile u muškarce, a na poremećaj je ukazao nedostatak ili smanjen broj spermija (azoospermija, oligospermija). U tih pacijenata je oštećenje receptora za androgene toliko blago da se utvrdi tek kad se ide tražiti uzrok neplodnosti.

Dijagnoza se postavlja temeljem pregleda i hormonskih pretraga.

Liječenje testikularne feminizacije​

Ako je poremećaj težeg oblika te je osoba po izgledu i psihički žena, prije puberteta je potrebno odstraniti testise kako ne bi došlo do razvoja muških osobina.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!