Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Šipak pospješuje mršavljenje?

Šipak pospješuje mršavljenje?

Šipak pospješuje mršavljenje?
  • Objavljeno: Utorak, 29.01.2013.
  • Broj pregleda: 3.857
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici iz Škotske su otkrili da svakodnevna konzumacija šipka može regulirati oslobađanje hormona gladi i smanjiti apetit, a istovremeno potaknuti stvaranje osjećaja sitosti.

U svrhu istraživanja, znanstvenici su proizveli suplement šipka. U istraživanju je sudjelovalo 29 osoba, a znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je svakodnevno uzimala suplement šipka koji je proizveden od kore i sjemenki šipka.

Nakon 3 tjedna, grupa koja je uzimala suplemente, je u prosjeku jela čak 22% manje u odnosu na sudionike koji nisu uzimali suplemente.

Suplement šipka je kod 12% sudionika smanjio osjećaj gladi, kod 21% njih je smanjio žudnju za hranom, njih 16% su se znatno prije osjećali sitima, a 15% sudinika je izjavilo da se osjeća zadovoljnije.

Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koji sastojci suplementa djeluju na smanjenje apetita. Vjeruju da su u pitanju polifenoli, za koje se ustanovilo da smanjuju apetit.

Voditelj istraživanj dr. Emad Al-Dujaili je izjavio kako "znanstvenici su dokazali da šipak sadrži antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu učinkovitije od crnog vina ili zelenog čaja."

Sok od šipka može regulirati razinu krvnog tlaka i spriječiti nastanak pretilosti i dijabetesa tipa 2. Znanstvenici, čije istraživanje prenosi DailyMail ističu da je unos voća i povrća od izuzetne važnosti za održavanje zdravlja, ali i smanjenje rizika od nastanka pretilosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti