Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda

Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda

Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda
  • Objavljeno: Utorak, 29.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Renomirani znanstveni časopis  Journal of Family Planning and Reproductive Health Care nedavno je objavio članak u kojem je razmatrana moguća veza između konzumacije umjetnih sladila i nepovoljnih  ishoda u trudnoći, posebice prijevremenog poroda i niske porođajne težine. Autor članka,  dr. Carlo La Vechia s Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu, proučio je podatke iz norveške studije (Englund - Ogge) iz 2012.godine te podatke iz danske  studije (Halldorsson) iz 2010. Zaključio je da nema dokaza da pića s umjetnim sladilima, koja su odobrena za korištenje, mogu utjecati na prijevremeni porod.

Isti zaključak donijela je i Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA). Nakon što je proučila rezultate Halldorsson studije , EFSA je 2011. zaključila da Halldorsson studija nije dokazala uzročno posljedičnu vezu između konzumacije pića s umjetnim sladilima i preuranjenog poroda.

U planiranju obitelji jedan od najvažnijih dijelova je kako da trudnoća prođe najbolje za majku i novorođenče, stoga je svaka informacija o pravilnoj prehrani i svemu što se smije i ne smije unositi za vrijeme trudnoće vrlo korisno za buduću majku.

Mogući odnosi između umjetnih sladila i nepovoljnih ishoda u trudnoći, osobito prijevremenog poroda i niske porođajne težine, nedavno su postali od velikog interesa, s obzirom na raširenu uporabu sladila i učestalost prijevremenih poroda, posebice u razvijenim zemljama.

Imajući to na umu,  8. siječnja 2013., Europska  agencija za sigurnost hrane objavila je privremeno znanstveno mišljenje o sigurnosti umjetnog sladila  aspartama. U priopćenju EFSA-e se navodi: "U ovoj ponovljenoj procjeni sigurnosti aspartma, znanstveni stručnjaci EFSA-e proučili su sve dostupne informacije o aspartamu i njegovim produktima razgradnje primjenjujući detaljnu i metodičku analizu te zaključili da ne postoji opasnost za potrošače pri trenutnim razinama korištenja. Prihvatljivi dnevni unos (ADI) za aspartam  se smatra siguran za opću populaciju i unos aspartama je ispod granica prihvatljivog dnevnog unosa."

Ponovna procjena sigurnosti aspartama je dio procesa ponovne procjene svih aditiva koju je Europska komisija je zatražila od EFSA-e i koja treba biti provedena do 2020. godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti