Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 5.393
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Što su febrilne konvulzije?

Febrilne konvulzije nerijetko uzrokuju paniku kod roditelja, jer klinička slika kojom se manifestiraju je izrazito dramatična. Mnoge predrasude vezane su za ovu bolest i općenito epileptičke napade i sindrome u koje spadaju i febrilne konvulzije.

Uzrok febrilnih konvulzija

Nije jasno do kraja utvrđen uzrok pojavnosti febrilnih konvulzija. Po nekim mišljenjima nasljeđuje se autosomno dominatno, a po nekom poligenski. Utvrđeno je da je pojavnost češća u dječaka i nakon virusnih infekcija posebno nakon tzv. Roseole infantum.

Klinička slika

Klinička slika je kao što je u uvodu i navedeno je prilično dramatična obilježena generaliziranim toničko-kloničkim konvulzijama s gubitkom svijesti. Česte su duge faze u kojima dijete ne diše koje roditelje navede da pomisle kako dijete umire i u takvom strahu dovode dijete kod liječnika.
Potrebno je naglasit da febrilne konvulzije nisu sinonim za svaku pojavu konvulzija uz povišenu temperaturu. One u širem smislu obuhvaćaju ove pojave:
- febrilne konvulzije
- hipokalcemične konvulzije
- konvulzije uz meningoencefalitis
- početak epilepsije
- febrilne sinkope
- afektivne napade
- jaku tresavicu

Febrilne konvulzije mogu biti jednostavne i složene.
O složenima govorimo ako postoje dodatne osobitosti za koje se drži da za sobom donose veći rizik za razvoj epilepsije u kasnijoj dobi.

Jednostavne Složene
 pojave se u dobi od 1 do 4 god  jave se prije 1 i poslije 4 god
 jave se sa najviše dva napada  jave se 3 ili više napada
 napad traje najviše 20 min  napad traje duže od 20 min
 napad je tzv. grand mal tipa  napad je tzv. parcijalnog tipa
 ima normalan neurološki nalaz prije i poslije napada  ima abnormalan neurološki status prije i poslije napada
 ima normalan EEG  ima abnormalan EEG
 učestalost pojavnosti je 70%  učestalost pojavnosti je 30%

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!