Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Aktinomikoza

Aktinomikoza

Aktinomikoza
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2015.
  • Broj pregleda: 4.900
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Definicija aktinomikoze

Aktinomikoza (Actinomycosis) je kronična infekcija najčešće lica i vrata (tzv. cervikofacijalna aktinomikoza) kod koje nastaju apscesi (ograničena nakupina gnoja) i fistule iz kojih se cijedi bistri ili gnojni sadržaj.

Uzročnik aktinomikoze i faktori rizika

Aktinomikozu uzrokuje anaerobna bakterija koja se zove Actinomyces israelli, i koja pripada uobičajenoj, stalnoj flori čovjeka, a najčeće se nalazi u ustima, ždrijelu i debelom crijevu.

Do manifestacije bolesti dolazi kada uzročnik prodre u dubinu tkiva npr. kod povreda i nekih medicinskih zahvata (npr. vađenje zuba, operacija mandula).
Kada se bakterija nađe duboko u tkivu, anaerobni uvjeti (bez prisustva zraka) joj pogoduju da izazove bolest: formira apsces, a koža u zahvaćenim područjima postaje plavkastocrvenkasta, izuzetno tvrda, a kasnije apsces prodre kroz kožu i nastaje drenažni sinus iz kojeg se cijedi gnoj (fistula).
Osim na licu i vratu, aktinomikoza može nastati i u toraksu (zahvaća pluća - plućna aktinomikoza) ili u abdomenu (zahvaća tkivo crijeva).

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!