Hepatitis C

Hepatitis C

Hepatitis C
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Nema dokaza za prijenos virusa ljubljenjem, grljenjem, kašljanjem, kihanjem, dijeljenjem vode i hrane, pribora za jelo i čaša, slučajnim dodirom ili drugim kontaktima kod kojih nema kontakta s krvlju.
Kategorija: Infekcije

Simptomi hepatitisa C

Većina oboljelih od kroničnog hepatitisa C nema nikakvih simptoma ili su simptomi blagi i nespecifični (ne ukazuju na neku određenu bolesti ili poremećaj). Najčešće se žale na umor, rjeđe na mučninu, gubitak apetita, bolove u mišićima i zglobovima, slabost i mršavljenje. Simptomi rijetko potpuno onesposobe bolesnika i može biti teško pripisati ih jetrenoj bolesti; dapače nerijetko se ovakvi bolesnici strpaju u kategoriju depresivaca. Ipak, nerijetko i ovakvi blaži simptomi umanjuju kvalitetu života, što je ponekad posljedica poznavanja dijagnoze i može se popraviti nakon početka liječenja. Nije potvrđen nijedan lijek koji bi omogućio liječenje osjećaja umora.

Simptomi kronične HCV infekcije nisu pouzdan pokazatelj aktivnosti bolesti. Manjak povezanosti između simptoma HCV infekcije i razine jetrenih enzima ili rezultata biopsije jetre dokazan je u više istraživanja; no izgleda kako se simptomi češće javljaju nakon razvoja ciroze jetre. Ovo može biti posljedica dokazanog razvoja kognitivnog poremećaja kod oboljelih, bez obzira na težinu bolesti. Posljedica kognitivnog poremećaja je promjena načina na koji osoba razmišlja, ponaša se i reagira na emocije.

Osoba se može roditi s kognitivnim poremećajem i u težim slučajevima poremećaj se tada naziva mentalna retardacija. Kognitivni poremećaj kod hepatitisa C je stečen i može biti vrlo blag i nemati utjecaja na svakodnevni život. U drugim slučajevima poremećaj i promjena su očiti. Može se očitovati kao blaži stupanj poremećaja memorije, pretjerana emocionalna reakcija ili nesposobnost samostalnog funkcioniranja. Nije jasan mehanizam kojim HCV infekcija uzrokuje kognitivni poremećaj.

Procjenjuje se kako je danas u svijetu 200 milijuna ljudi zaraženo virusom hepatitisa C. Infekcija hepatitis C virusom (HCV) može uzrokovati akutni i kronični hepatitis (upalu jetre). Akutni proces, čija je osobitost kratko trajanje, obično je bez simptoma, a ako su simptomi prisutni obično nestaju unutar nekoliko tjedana. Akutna infekcija rijetko dovodi do zatajenja jetre i tipično prelazi u kroničnu, dugotrajnu upalu. Kronična HCV infekcija najčešće se sporo razvija te u mnogih bolesnika uopće ne postaje klinički prepoznatljiva ako se razvije kasnije u životu. Prosječno 20-30% kronično zaraženih osoba razvije cirozu jetre tijekom dvadeset do trideset godina trajanja upale. Kronična HCV infekcija najčešći je uzrok dugotrajne bolesti jetre.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!