Kako oživjeti kosu u menopauzi?

Kako oživjeti kosu u menopauzi?

Kako oživjeti kosu u menopauzi?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO / Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Što ako vam kažem da je vaša kosa poput superheroja u borbi protiv vremena? Da, točno tako! Mnoge žene u srednjim godinama primjećuju da im kosa postaje nešto manje herojska – više dlaka nego inače ostaje u češlju, na jastuku ili u odvodu kade ili tuša. Ali, ne brinite! Iako se kosa prirodno obnavlja, jače ispadanje kose može značiti da se bliži menopauza, ili možda nosi i neku drugu poruku. Ako ste primijetili da vam je na nekim mjestima kosa nestala poput magije, vrijeme je da razmislimo o planu akcije. I ne zaboravite, važno je znati da gubitak kose ovisi i o vašoj dobi, načinu prehrane i genetskim faktorima. Hajde da pronađemo način da vratimo vašu kosu u super formu!

Zašto gubimo kosu u razdoblju menopauze?

Gubitak, odnosno stanjivanje kose može biti karakteristično za menopauzu i to zato što razine spolnih hormona progesterona i estrogena utječu na rast i gustoću kose. Pa tako kad se u perimenopauzi počinju smanjivati razine ovih hormona, možete primijetiti da vam ispada više kose nego inače i da kosa sporije raste.

S druge strane, s opadanjem razina ovih ženskih hormona, kod nekih žena se primjećuje blagi porast grupe muških hormona, takozvanih androgena. Oni utječu na smanjenje folikula kose zbog čega kosa postaje tanja, ali s druge strane mogu biti i odgovorni za pojavu malja i dlačica na području lica.

Drugi uzroci ispadanja kose

Naravno da ne možemo za sve okriviti menopauzu, pa tako može biti još puno uzroka ispadanja kose i zato uvijek napominjemo kako je poželjno posavjetovati se s liječnikom. A uzroci ispadanja kose mogu biti različiti: od bolesti štitnjače (Hashimotova bolest, hipotireoza), do autoimune bolesti, kemoterapije, manjka nutrijenata (željezo, cink, vitamini B skupine), utjecaj nekih vrsta lijekova (antidepresivi, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka), ali i česti tretmani na kosi kao što su peglanje ili kovrčanje kose, prečesto pranje kose, pa čak i kronični stres.

Kako spriječiti ispadanje kose?

Iako ispadanje kose može ovisiti i o genetici, kombinacija različitih faktora može umanjiti šanse za ispadanjem kose i osigurati da kosa ostane zdrava.

Prije svega, bitno je kosu redovito češljati i prati je odgovarajućim šamponom – ovisno o tome imate li kosu koja se brzo masti, ako imate perut, ako vam se kosa brzo lomi itd.

Isto tako, ako ih koristite, ne pretjerujte s korištenjem preparata za kosu (npr. lak ili pegla za kosu). Radije uložite u kvalitetan regenerator ili ulja i maske za kosu koji će je štititi od štetnih utjecaja.

Ovdje vam mogu pomoći i neki prirodni preparati kao što su npr. ulje čička, ispiranje kose koprivom ili maska od jaja i maslinovog ulja.

Pobrinite se za dovoljan unos vitamina C, vitamina skupine B i vitamina A jer svi oni utječu na stanje kose. Vitamini skupine B važni su u održavanju zdrave i jake kose. Također pomažu boljoj prokrvljenosti vlasišta te tako potiču rast kose ili sprječavaju gubitak kose. Vitamini B2 i B12 važni su u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji opskrbljuju kosu hranjivim sastojcima. Također su uključeni u normalno stvaranje i održavanje crvenih krvnih stanica, koje su odgovorne za opskrbu vlasišta kisikom, što povoljno utječe na rast kose. Vitamin B6 doprinosi normalnoj sintezi cisteina i njegovoj ugradnji u keratin, što potiče zdrav rast kose. Vitamin B7 doprinosi održavanju zdrave kose. Nedostatak tog vitamina može prouzročiti opadanje i lomljivost kose. Vitamin B9 (folna kiselina) doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina i normalnoj funkciji imunološkog sustava, a također ima ulogu u procesu dijeljenja stanica.

Elementi bakar, cink i željezo također utječu na rast kose. Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose. Cink doprinosi održavanju normalne kose. Budući da potiče razmnožavanje stanica i rast tkiva, vrlo je važan za zdrav rast kose. Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, a također ima ulogu u procesu dijeljenja stanica. Sve ključne hranjive tvari mogu se pronaći u Merz Spezial kapsulama za kosu.

Osim gornjih nutrijenata u ovim kapsulama su i ekstrakti zelenog čaja, prosa i paprike: Ekstrakt zelenog čaja uz antioksidanse sadrži i polifenole, biljne spojeve koji potiču ponovni rast kose. Ekstrakt prosa značajno poboljšava rast stanica u folikulu dlake, a istovremeno povećava debljinu kolagena u folikulu. Sve to znači da proso može pospješiti rast kose, a istodobno postojeću kosu zadržati zdravom i jakom. Ekstrakt paprike potiče protok krvi u folikulima dlake, što osigurava zdraviji rast kose.

Učinkovitost Merz Spezial kapsula potvrdile su i mnoge korisnice

* Anketa kod 617 korisnica Merz Spezial kapsula za kosu, Medis 2023., Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti