Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prolazni ishemijski napadaji

Prolazni ishemijski napadaji

Prolazni ishemijski napadaji
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2015.
  • Broj pregleda: 11.353
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Mozak

Definicija

Prolazni ishemijski napadaj sličan je moždanom udaru, ali mnogo blaži. Na zapadu približno svaka šestota osoba doživi prolazni ishemijski napadaj, ali bez liječenja , svaka će peta od njih unutar godinu dana doživjeti moždani udar.

Prolazni ishemijski napadaj nešto je poput maloga moždanog udara od kojeg se oporavite za 24 sata, obično i brže. Uzrokuje smanjen dotok krvi u mozak. Kao i moždani udar, napadaj je češći u muškaraca i katkad se ponavlja u obiteljima. Kao i kod moždanog udara, rizični čimbenici su pušenje, povišen krvni tlak i prehrana bogata mastima. Prolazni ishemijski napadaj znak je upozorenja i ne smijete ga zanemariti jer postoji velika mogućnost da ćete poslije njega doživjeti moždani udar.

Kod prolaznog ishemijskog napadaja dio mozga naglo i nakratko prestane funkcionirati kako treba jer je privremeno ostao bez kisika zbog začepljenja u dotoku krvi. Napadaj može trajati samo nekoliko sekundi ili do sat vremena i nema posljedica. Međutim, ako simptomi potraju dulje od 24 sata, napadaj se smatra moždanim udarom.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!